ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Υπαίθρια έκθεση

υπαίθρια-έκθεση-508270

Κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές στον κήπο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Καλλιτεχνικό απόγευμα διοργανώνεται στον κήπο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου την Παρασκευή 22 Μαΐου στις 8 μ.μ., το οποίο περιλαμβάνει έκθεση των δημιουργιών των συμμετεχόντων στο φετινό σεμινάριο κούκλας, ντυμένης με παραδοσιακές φορεσιές.

Η έκθεση κούκλας αφορά σε μια πρωτότυπη καλλιτεχνική εργασία, η οποία προέκυψε από το ενδιαφέρον σεμινάριο κατασκευής κούκλας με λαογραφική αξία, που οργάνωσε φέτος το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Το πιλοτικό αυτό εργαστήριο στόχευσε στη διδασκαλία κατασκευής κούκλας, με σκοπό την ανάδειξη των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών.

Μια παλιά και αγαπημένη πρακτική του Λυκείου των Ελληνίδων, από τη δεκαετία του 1920, βασισμένη στη γλυπτική, στην οποία είχε πρωτοδιδάξει η γλύπτρια Ελένη Γεωργαντή μαζί με την Μαρία Καλάρη, στο πλαίσιο παροχής εργασίας σε άπορες γυναίκες. Μια δραστηριότητα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών που ευδοκίμησε και είχε ως αποτέλεσμα την άμεση δημιουργία μιας μοναδικής συλλογής από κούκλες ντυμένες με εθνικές ενδυμασίες.

Για την πολύτιμη αυτή τέχνη, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έδειξε από την αρχή μεγάλο ενδιαφέρον και τη διδάχθηκε από το αντίστοιχο καλλιτεχνικό τμήμα του κεντρικού, λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διοίκηση του τότε ΛΕΒ, υπό την προεδρία της Λουκίας Καρτάλη, έστειλε αντιπροσωπεία από Βολιώτισσες – μέλη του Λυκείου στην Αθήνα, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή τους με την καθοδήγηση της τότε εφόρου Μαρίας Βουκίδου. Έτσι δημιουργήθηκε και στο Λύκειο του Βόλου αντίστοιχο τμήμα κούκλας, που δεν είχε όμως μεγάλη διάρκεια. Τεκμήρια αυτής της σπάνιας χειροτεχνίας έχουν ευτυχώς διασωθεί (δυο κούκλες) και εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση στο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ.

Με αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, οργάνωσε το ΛΕΒ το φετινό σεμινάριο, με αντικείμενο την παροχή εκπαίδευσης και τεχνοτροπίας κατασκευής χειροποίητης κούκλας, που αποτελεί μια σπάνια καλλιτεχνική εργασία. Μια διαδικασία που απαιτούσε πριν απ’ όλα, την προσεκτική παρατήρησή της μέσα από τις παραδοσιακές φορεσιές που εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση του ΛΕΒ και κατά δεύτερον τις επισκέψεις στη γυναικεία Ιματιοθήκη του, όπου, μέσα από γόνιμες συζητήσεις με την υπεύθυνη του τμήματος Άσπα Καπουρνιώτη και ανταλλαγή απόψεων, προχώρησαν σταδιακά στην ακριβή απόδοση των σχεδίων επάνω στα υφάσματα, που αποτέλεσαν μετά από λεπτεπίλεπτη και υπομονετική εργασία. Τον κύκλο αυτό του σεμιναρίου δίδαξε και επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός – γλύπτρια και εικαστικός Κατερίνα Σαμαρά, με τη συνεργασία της Δήμητρας Αγορά, μοντελίστ – στυλίστ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου