ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σημαντικός εκπρόσωπος της λογοτεχνίας σήμερα στον Βόλο

σημαντικός-εκπρόσωπος-της-λογοτεχνί-453784

Το έργο του Γαλλοαλγερινού συγγραφέα Salim Bachi παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου στις 20:00, στο Αμφιθέατρο «Σαράτση», του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και της Πολυγλωσσίας του ΠΤΔΕ, ΠΘ, ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου Saint-Joseph και ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου, συνδιοργανώνουν την εκδήλωση.

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η Βασιλική Γιακουμάκη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και συντονίζει η Ροσάνα Πώποτα.

Ο Salim Bachi γεννήθηκε το 1971 στην Αλγερία. Ζει στο Παρίσι από το 1997 και άρχισε τη συγγραφική του σταδιοδρομία με μια σειρά από διηγήματα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες όπως η Monde diplomatique. Το πρώτο του μυθιστόρημα Le Chien d’Ulysse (Ο σκύλος του Οδυσσέα, 2001) τιμήθηκε με τρία βραβεία και τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας λογοτεχνίας από τις χώρες του Μαγκρέμπ. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα La Kahéna (2003), Tuez-les tous (Σκοτώστε τους όλους, 2006) και Le silence de Mahommet (H σιωπή του Μωάμεθ, μετάφραση Νίκος Σταμπάκης, εκδόσεις Νεφέλη ), που στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της αποικιοκρατίας, του ισλαμικού φονταμενταλισμού και του αραβικού κόσμου, αντανακλώντας την ανησυχία της περιόδου μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Με το τελευταίο του βιβλίο Dieu, Allah, moi et les autres, (Ο Θεός, ο Αλλάχ, εγώ και οι άλλοι), που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017 από τις εκδόσεις Gallimard, είναι υποψήφιος για το γαλλικό βραβείο λογοτεχνίας Le Renaudot.

Μπορεί κανείς να ζήσει ποιητικά, κι αν ναι με ποιον ακριβώς τρόπο; Ο Σαλίμ Μπασί είχε να δώσει μιαν εύλογη απάντηση στο διπλό αυτό ερώτημα με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Συζητώντας με τις πανεπιστημιακούς Τιτίκα Δημητρούλια και Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο Μπασί είπε: «Ζω ποιητικά υπό την έννοια ότι έχω κατορθώσει να ξεφύγω από έναν σκληροτράχηλο ντετερμινισμό: τον ντετερμινισμό της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν η πολιτική εξουσία και η θρησκεία στην Αλγερία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλγερία, μένοντας εκεί μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Τα πρόσωπα της γενιάς μου υποχρεώθηκαν να υπομείνουν μια πολύ δύσκολη κοινωνία, αντιμετωπίζοντας κυριολεκτικά απάνθρωπες συνθήκες ζωής. Προσωπικά είχα τη τύχη να γίνω συγγραφέας και να απαλλαγώ από ένα τόσο καταπιεστικό περιβάλλον. Εκείνο πάντως που κάνουμε από γενιά σε γενιά, κι αυτό κυρίως θέλησα να δείξω με το μυθιστόρημά μου “Σκοτώστε τους όλους”, είναι να δημιουργούμε απογοήτευση και να προκαλούμε διαψεύσεις, οδηγώντας τους νέους στην τρομοκρατία. Στο “Σκοτώστε τους όλους” υιοθέτησα ως αφηγητής την οπτική γωνία του τρομοκράτη, χωρίς, όμως, να οδηγηθώ σε μια λογοτεχνία που να δικαιολογεί και να υπερασπίζεται τη βία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου