ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μαγνήτων τέχνες λαϊκές»

μαγνήτων-τέχνες-λαϊκές-436891

Παρουσίαση των σύγχρονων Σκοπελιτών λαϊκών τεχνιτών στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» Σκοπέλου

«Λαϊκή τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται μεθαύριο Σάββατο 20 Ιουλίου στις 20.30 στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» Σκοπέλου. Μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης κορυφώνεται η συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτός» με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου και τον Δήμο Σκοπέλου.

Η εκδήλωση ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των σύγχρονων Σκοπελιτών λαϊκών τεχνιτών, με τίτλο «Λαϊκή τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον», θα εγκαινιαστεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, που για τον σκοπό αυτό θα βρεθεί για μια ημέρα στη Σκόπελο. H έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 18.00 έως 22.30 και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Ιουλίου.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώνονται οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις:

Την Κυριακή 21 Ιουλίου στις 20.30 στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» διάλεξη με θέμα «Τέχνες και τεχνίτες στην αρχαία Πεπάρηθο» από την Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου – Δουλγέρη αρχαιολόγο, προϊσταμένη επί τιμή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου ώρα 20.30 επίσης στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» διάλεξη «Η Σκόπελος μέσα από τα μάτια του Ιωνα Δραγούμη» από την Αννίτα Πρασσά προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και την Ελένη Σπηλιώτη – Κεσμετζή φιλόλογο.

Οι Σκοπελίτες λαϊκοί τεχνίτες που θα εκθέσουν είναι οι Νίκος Ρόδιος αγγειοπλάστης, Μάγδα Ροδίου κεραμίστρια, Βιολέτα Σοφικίτου ζωγράφος, Αντώνης Αμπελάκιας μαχαιροποιός, Χαράλαμπος Κοχύλης ξυλογλύπτης, Παναγιώτης Σοφικίτης μικροναυπηγός, Κωνσταντίνος Κοσύφης ξυλοναυπηγός, Ουρανία Γιακείμ – Καλλιανού κέντημα παραδοσιακών ενδυμασιών, Παναγιώτα Κεχριώτη ύφανση, κέντημα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του δημάρχου Σκοπέλου Χρήστου Βασιλούδη, καθώς και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Σταμάτη Περίσση, αλλά και της αντιπροέδρου του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου Αικατερίνης Προβιά.

Εκ μέρους της «Μαγνήτων Κιβωτός» θα γίνει εισηγητική αναφορά στην ελληνική λαϊκή τέχνη από το παρελθόν στο μέλλον.

Την κεντρική ομιλία με θέμα «Η λαϊκή τέχνη στη Σκόπελο ως φορέας πολιτισμού και οικονομικής δραστηριότητας» θα κάνει ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου Κωνσταντίνος Ιω. Σύρος καθηγητής Θεολογίας.

Σύντομη παρουσίαση των τεχνιτών, που εργάζονται σήμερα στο νησί της Σκοπέλου, θα κάνουν τα μέλη του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου Ελένη Σπηλιώτη και Ρηγίνα Κασσανδριανού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου