ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φιλμ νουάρ κάτω από το φως των αστεριών

φιλμ-νουάρ-κάτω-από-το-φως-των-αστεριών-409268

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Βραδιές Film Noir κάτω από το φως των αστεριών», σε μουσεία του δικτύου του. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος του αφιερώματος που περιλαμβάνει τέσσερις εμβληματικές ταινίες του είδους, θα πραγματοποιηθεί τις Τετάρτες του Ιουλίου με ταυτόχρονες προβολές στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη και του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο.

Οι προβολές στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας θα πραγματοποιηθούν στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα (Πάρκο Ζάχου) σε συνδιοργάνωση με τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής : Την Τετάρτη 5 Ιουλίου, στις 21:30, θα προβληθεί «Το Γεράκι της Μάλτας», αμερικανική παραγωγή του 1941, ασπρόμαυρη, σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον, με πρωταγωνιστές τους: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Μαίρη Άστορ, Πίτερ Λόρε. Ο Σαμ Σπέιντ και ο Μάιλς Άρτσερ είναι συνέταιροι ιδιωτικοί ντετέκτιβ. Μια μέρα τους επισκέπτεται στο γραφείο μια σαγηνευτική γυναίκα που τους συστήνεται ως κυρία Γουόντερλι και τους ζητάει να τη βοηθήσουν να βρει την αδερφή της. Το αρχετυπικό και καλύτερο ίσως φιλμ νουάρ της κινηματογραφικής ιστορίας, προτάθηκε για τρία βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στις 21:30, σειρά έχει το «Ριφιφί», γαλλική ασπρόμαυρη ταινία του 1955 σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, με τους: Ζαν Σερβέ, Καρλ Μένερ, Ρόμπερτ Μάνουελ. Το αγωνιώδες τριαντάλεπτο και χωρίς διαλόγους κινηματογραφικό ριφιφί που σκηνοθετεί ο Ζιλ Ντασέν είναι αυτό που χάρισε στο μνημειώδες αυτό φιλμ νουάρ την υστεροφημία του.

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου, στις 21:30, θα προβληθεί «Η Λεωφόρος της Δύσης», αμερικάνικη ασπρόμαυρη ταινία του 1950, σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ, με τους: Γουίλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον, Έριχ φον Στρόχαϊμ. Η Νόρμα Ντέσμοντ, ξεχασμένη ντίβα του βωβού κινηματογράφου, ζει στη βίλα της στη Sunset Boulevard του Χόλιγουντ συντροφιά με τις αναμνήσεις της και με την ελπίδα επιστροφής στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία προτάθηκε για έντεκα βραβεία όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αποσπώντας τελικά τρία.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου, στις 21:30, θα προβληθεί «Η Σκύλα», ασπρόμαυρη ταινία αμερικανικής παραγωγής του 1945. Σκηνοθεσία Φριτζ Λανγκ. Παίζουν: Έντουαρντ Ρόμπινσον, Τζόαν Μπένετ, Νταν Ντιούρια. Ένα αριστουργηματικό φιλμ νουάρ, εξαιρετική διασκευή της ομώνυμης ταινίας του που γύρισε το 1931 ο Ζαν Ρενουάρ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα στο τηλέφωνο 24210 29844.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου