ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Τεκμήριο Ενοχής» στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο

τεκμήριο-ενοχής-στο-αρχοντικό-ζαφε-403895

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» με την υποστήριξη της Δ/νσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου συνεχίζει τις προβολές του Σινέ Ιωλκός στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.

Για σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 και ώρα 9.00 μ.μ θα προβληθεί η ταινία Αμερικανικής παραγωγής «Τεκμήριο Ενοχής» (Conviction), σε σκηνοθεσία Τόνι Γκόλντγουιν με τους: Χίλαρι Σουάνκ, Σαμ Ρόκγουελ, Μίνι Ντράιβερ. Ο Τόνι Γκόλντγουιν καταγράφει το βασανιστικό αγώνα της Μπέτι (αγώνα που τονίζει με ξεχωριστή δύναμη και πάθος η ερμηνεία της Χίλαρι Σουόνκ), ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τον βίαιο, μέθυσο χαρακτήρα του αδερφού της (Σαμ Ρόκγουελ.

Υπόθεση: Η Μπέτι Αν (Hilary Swank) και ο Κέν (Sam Rockwell) είναι δυο αδέλφια που μεγαλώνουν με τον πατέρα άφαντο και την μητέρα υποτυπωδώς παρούσα, συχνά ζώντας χωριστά σε ανάδοχες οικογένειες και έχοντας αναπτύξει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό μεταξύ τους.
Στην ενήλικη ζωή τους, η μεν Μπέτι, έχει κάνει μια λειτουργική οικογένεια, ο δε Κέν, δύστροπος και ασταθής, τσακώνεται εύκολα, πίνει και δημιουργεί διάφορες καταστάσεις.

Όμως στη πόλη της Μασαχουσέτης (1980) μία γυναίκα βρίσκει βίαιο θάνατο στο σπίτι της και η αστυνομία συλλαμβάνει τον ταραξία της πόλης, Κέν Γουότερς. Στην πρώτη δίκη δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, τρία χρόνια όμως μετά, μαρτυρίες πρώην φιλενάδων του τον καταδικάζουν σε ισόβια δεσμά.

Η μοναδική που εξακολουθεί να πιστεύει στην αθωότητά του είναι η αδελφή του Μπέτι Αν Γουότερς, νοικοκυρά και μητέρα δύο αγοριών, η οποία βάζει στόχο να τον αθωώσει. Δυστυχώς, δεν κατορθώνει να του εξασφαλίσει την πρέπουσα νομική εκπροσώπηση και έτσι ο Κέν παραμένει φυλακισμένος.

Πεπεισμένη για την αθωότητά του, η Μπέτι Αν εγκαταλείπει οτιδήποτε άλλο στη ζωή της, επιστρέφει στο λύκειο, σπουδάζει έπειτα σε κολέγιο και τελικά σε νομική σχολή, ενώ διατηρεί διάφορες δουλειές για να στηρίξει την οικογένεια και τις σπουδές της. Ύστερα από 18 χρόνια κατορθώνει ως δικηγόρος να αντιπροσωπεύσει τον αδερφό της στα δικαστήρια και ν’ αποδείξει ότι καταδικάστηκε άδικα, όταν τελικά εισάγεται το DNA ως αποδεικτικό για την αθωότητά του.

Μια συγκλονιστική ταινία, που βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Μπέτι Αν Γουότερς. Tο Conviction, ταινία συγκροτημένη και με συνοχή, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία – έχει να επιδείξει κυρίως τις αξιόλογες ερμηνείες τεσσάρων πολυβραβευμένων ηθοποιών.

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που μια αντίστοιχη ιστορία βρίσκει το δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Μια αληθινή ιστορία που εν τέλει δείχνει τις αδυναμίες του νομικού και δικαστικού συστήματος και φυσικά την αγωνία και την μάχη των ανθρώπων απέναντι σε αυτό το σύστημα.

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Σαμ Ρόκγουελ), στο Φεστιβάλ Βοστόνης 2010.

Αντί εισιτηρίου, τρόφιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου