ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Κύμα» δημιουργίας

κύμα-δημιουργίας-390216

Συνεχίζει τις προβολές το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης

«Ιωλκός» στην όμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο.
Σήμερα Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 9 μ.μ θα προβληθεί «Το Κύμα» με τους: Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λάου, Μαξ Ρίμελτ, Τζένιφερ Ούλριχ.

Βασισμένη σε ένα πραγματικό περιστατικό που σημειώθηκε στην Καλιφόρνια του 1967, η ταινία επιχειρεί να δώσει απάντηση στο αν υφίσταται οποιαδήποτε μορφή φασισμού στις σύγχρονες κοινωνίες. Από την αρχή κιόλας ο Gansel φαίνεται πως ευνοείται από το σενάριο, καθώς η συγκεκριμένη θεματολογία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στη γερμανική κουλτούρα, λόγο του ιστορικού της παρελθόντος.

Ο Βένγκερ και κατά επέκταση ο ίδιος ο σκηνοθέτης, κοιτάζοντας κατάματα τη νεολαία, διακρίνει στάση απάθειας και αδιαφορίας, προερχόμενη από την πολιτισμική εξέλιξη και την ερμηνεία των λαθών του ιστορικού παρελθόντος. Βλέπει νέους καθηλωμένους στην ασφάλεια που τους προσφέρουν οι ισχυροί κοινωνικοί θεσμοί, να μην αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει από μέσα οποιαδήποτε στιγμή. Ο Βένγκερ θα προσπαθήσει να αφυπνίσει του μαθητές του και θα τους καταστήσει μέλη μιας οντότητας, του «Κύματος». Όταν όμως θα χάσει τον έλεγχο, εκείνο θα εξαπλωθεί με μανία και θα τους πνίξει.

Η ταινία ως τελικό αποτέλεσμα ενθουσιάζει με την αμεσότητά της, τη στωικότητα και τη νεανική και σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη. Εξαιτίας της τελευταίας, μέρος της αναλώνεται στα προβλήματα των μαθητών-μελών και τη σταδιακή κλιμάκωση του χαρακτήρα τους, καταφέρνοντας τελικά να γίνει προσιτή και αρεστή σε ένα ευρύτερο κοινό που περιλαμβάνει και νέους. Τρανή απόδειξη: οι διθυραμβικές κριτικές, οι συμμετοχές στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου και η τεράστια απήχηση που είχε η ταινία στη χώρα της.
Αντί εισιτηρίου όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν ένα τρόφιμο.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η ταινία θα προβληθεί την αμέσως επόμενη Τετάρτη. Παράλληλα όσοι έλθουν για να παρακολουθήσουν τις προβολές του «Σινέ Ιωλκός» , θα έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με τίτλο: «Παράλληλες διαδρομές» (με έργα γνωστών ζωγράφων της εποχής του Θεόφιλου, από τη Δημοτική συλλογή και το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου) σε συνεργασία με την Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 8 μ.μ έως τις 11 μ.μ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου