ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βιολιστής και αρτοποιός ερασιτέχνες αστρονόμοι

βιολιστής-και-αρτοποιός-ερασιτέχνες-38935

Ο Αριστείδης Βούλγαρης και ο Γιώργος Μιχαήλ σε αστρονομική διάλεξη στο Βόλο

Δύο ερασιτέχνες αστρονόμοι, ένα μουσικός – βιολιστής και ένα αρτοποιός, θα είναι οι πρώτοι φετινοί ομιλητές της αστρονομικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Θέμα της ομιλίας είναι: «Εισαγωγή στα ραδιοαστρονομία και το αστεροσκοπείο της Σκοπέλου». Η εκδήλωση οργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας στη σειρά των ομιλιών «Αστρονομία για όλους», που πραγματοποιούνται για 20ή χρονιά, συνεχώς από το 1990.

Μουσικός – βιολιστής είναι ο κ. Αριστείδης Βούλγαρης, που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει βιολί στη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού από τα 11 του χρόνια έπαιζε βιολί. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με «άριστα παμψηφεί» και συμμετέχει ενεργά στην ορχήστρα του. Εχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ορχήστρα της Μεσογείου, σε ευρωπαϊκές συναντήσεις μουσικών συνόλων (Μασσαλία, Brive), ενώ έχει εμφανιστεί στο φεστιβάλ των Δημητρίων της Θεσσαλονίκης και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Το 1988 σε διαγωνισμό που προκήρυξε η Ενωση Ελλήνων Φυσικών Βορείου Ελλάδος τιμήθηκε με έπαινο για την «Πειραματική επιβεβαίωση του Νόμου του Joule».

Το θέμα που θα αναπτύξει είναι μια εισαγωγή στη ραδιοαστρονομία, που αποτελεί κλάδο της αστρονομίας και εξετάζει το Σύμπαν με τη βοήθεια των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μήκους μερικών χιλιοστομέτρων μέχρι 20 μέτρων (ραδιοφωνικά κύματα), τα οποία μπορούν να διασχίσουν την ατμόσφαιρα της Γης. Ο δεύτερος ομιλητή, θα είναι ο αρτοποιός, από τα παιδικά του χρόνια Γεώργιος Μιχαήλ, ο οποίος, παράλληλα με το επάγγελμα του αρτοποιού της Σκοπέλου, ασχολείται ερασιτεχνικά και με την αστρονομία, έχοντας εγκαταστήσει στο νησί ολόκληρο αστεροσκοπείο. Εδώ και αρκετά χρόνια ξεκίνησε τη συλλογή πολλών τηλεσκοπίων και εξαρτημάτων τους, όπως προσοφθάλμια, φωτογραφικές μηχανές, CCD κάμερες, φίλτρα κ.λπ., με σκοπό τη χρήση τους για τη διάδοση και την προώθηση Αστρονομίας στο ευρύ κοινό της Σκοπέλου.

Στο Αστρονομικό του Παρατηρητήριο, που το ονόμασε «Κένταυρος», ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει ηλιακές προεξοχές, να μετρήσει τις γραμμές απορρόφησης Fraunhofer και να «ακούσει» τον ραδιοθόρυβο του Ηλίου, που συλλέγει το ραδιοτηλεσκόπιο, ταυτόχρονα με την καταγεγραμμένη γραφική παράσταση στον υπολογιστή του. Φυσικά, παράλληλα με την παρατήρηση, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει, λιχουδιές ψημένες στο σκοπελίτικο φούρνο του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου