ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στους ομογενείς

αφιέρωμα-στους-ομογενείς-373502

Στον «Ελληνισμό της Διασποράς: Προσφορά και Αξιοποίηση» αφιερώνει τη φετινή κεντρική εκδήλωσή του το «Κοινόν των Μαγνήτων», το παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα τον Βόλο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου στις 20:30 με κεντρικό ομιλητή το εκλεκτό μέλος του σωματείου, Νίκο Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Queens College της Νέας Υόρκης και διευθυντή του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης του Απόδημου Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Αλεξίου θα αναπτύξει το θέμα «Έλληνες της Αμερικής: Ιστορική Διαδρομή και Προοπτικές», που βασίζεται στην πολυετή έρευνά του για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Τον ομιλητή θα προλογίσει ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος.

Μετά την ομιλία του κ. Αλεξίου θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες από τον απόδημο ελληνισμό σε άλλα μέρη του κόσμου τρία διακεκριμένα μέλη του Κοινού των Μαγνήτων: Ο Χάρης Δημητρίου, πληρεξούσιος υπουργός επί τιμή. Υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ , σε Λευκωσία, Γεωργία και ως πρέσβης σε Χιλή και Ουκρανία, συγγραφέας του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Διπλωματία και Ίντριγκα». Ο δρ. Γιώργος Πετρόχειλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Coventry της Αγγλίας, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Πανεπιστημιακών Δυτικής Ευρώπης και επιμελητής του βιβλίου «Ελληνική Διασπορά στη Δυτική Ευρώπη». Ο δρ Νίκος Πράντζος, αστροφυσικός, διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, πρόεδρος του «Δικτύου» ελληνογαλλικών συλλόγων στο Παρίσι.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο. Η είσοδος είναι ελεύθερη στην εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος, «από την έρευνα του καθηγητή Νίκου Αλεξίου για τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα και τις εμπειρίες άλλων διακεκριμένων μελών του σωματείου από την ομογένεια σε άλλες χώρες του κόσμου, αναδεικνύεται η προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς, που διαπρέπουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το ζητούμενο είναι να δοθούν τα κίνητρα και οι ευκαιρίες για τον επαναπατρισμό τους, ώστε το πρόβλημα της διαρροής εγκεφάλων, το περιβόητο brain drain, να μετατραπεί σε όφελος για την Ελλάδα σε brain gain».

Εκθεση καλλιτεχνών διασποράς

Στις 20.00 πριν από την έναρξη της κυρίας εκδήλωσης, θα εγκαινιασθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου έκθεση με έργα καλλιτεχνών της διασποράς, που κατάγονται από τη Μαγνησία και προέρχονται από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου, το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα και ιδιωτικές συλλογές. Διοργανώνεται, από τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και Το Κοινόν των Μαγνήτων.

Επίσης στον χώρο της έκθεσης εκτίθενται έργα καλλιτεχνών, μελών του Κοινού των Μαγνήτων καθώς και αρχειακό έντυπο υλικό από την έρευνα του Νίκου Αλεξίου στην Αμερική, με συνεντεύξεις Βολιωτών που πέρασαν από το Ellis Island τη δεκαετία του 1910. Θα προβάλλεται επίσης βίντεο με συνεντεύξεις Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα διαρκέσει από 2 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου, με ωράριο λειτουργίας από 8.30π.μ. έως 3μ.μ., καθημερινά και σαββατοκύριακα, εκτός Δευτέρας.

Απονομή βραβείου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί από το διακεκριμένο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Δημήτρη Ηλιόπουλο, αν. καθηγητή Ιατρικής, διευθυντή του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρίας Algorithm Therapeutics Inc, βραβείο στη Δέσποινα-Ελένη Κουρκούβελου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το βραβείο αυτό απονέμεται για πέμπτο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας από τον καθ. Ηλιόπουλο, και προσφέρει στον βραβευμένο φοιτητή τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί στο κέντρο που ο κ. Ηλιόπουλος διευθύνει στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές του στην Ελλάδα. Το βραβείο, που συνοδεύεται από συμβολικό χρηματικό ποσό, αφιερώνεται φέτος στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη και θα αποκαλείται εφεξής «Μαρία Ζουπανιώτη – Κέντρο Συστημικής Βιοϊατρικής UCLA».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου