ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίου

παρουσίαση-βιβλίου-37281

Την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» του δήμου Βό-λου,θα παρουσιαστεί το βιβλίο του τέως βουλευτή Μαγνησίας Ιωάννη Γ. Αντωνόπουλου, με τίτλο: «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο», που διοργανώνεται από το φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» και την Ενωση Κυπρίων Νομού Μαγνησίας. Το βιβλίο «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο» θα παρουσιάσουν: Ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θανάσης Καραθανάσης και ο Ναύαρχος (ε.α.) Γρηγόρης Δεμέστιχας, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου. Σχολιάζει και συντονίζει ο Νίκος Τσούκας.

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Αναμένεται να παρευρεθούν πρώην Αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού, παλαιοί συμπολεμιστές του Ιωάννη Αντωνόπουλου, Πηλιορείτες και πολλοί πολιτικοί του φίλοι.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Ενωση Κυπρίων Νομού Μαγνησίας, που την περασμένη εβδομάδα τίμησε την επέτειο της εξέγερσης των Κυπρίων την 1η Απριλίου 1955 κατά των Αγγλων κατακτητών.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι τα δραματικά γεγονότα που έγιναν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1964, με αποκορύφωμα τις συμπλοκές στον τουρκοκυπριακό θύλακα που δημιουργήθηκε στις περιοχές της Μανσούρας και των Κόκκινων.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο δίοπος αρμενιστής Νικόλαος Καπαδούκας από τη Γλώσσα Σκοπέλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των τουρκικών αεροσκαφών F- 100, όταν εκείνα έσπευσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων. Αργότερα, μετά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο νησί των Β. Σποράδων τοποθετήθηκε προτομή του πεσόντα ναύτη, με δαπάνη των ανδρών του Βασιλικού Ναυτικού που συνυπηρέτησαν με τον Καπαδούκα στην Κύπρο το 1964 και της τότε Κοινότητας Γλώσσας. Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζεται πλούσιο παράρτημα πενήντα περίπου σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής και ιστορικά έγγραφα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου