ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στους ευεργέτες της Μαγνησίας

αφιέρωμα-στους-ευεργέτες-της-μαγνησί-364899

Εκδήλωση τιμής για τους Μάγνητες, που προσέφεραν πολλά στην περιοχή

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτισμού αποθέματος» και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν εκδήλωση, με αφορμή την ημέρα μνήμης των εθνικών ευεργετών, με τίτλο «Ευεργετισμός – Μάγνητες Ευεργέτες» την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 7.30 στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστήμιου με θέμα «Ευεργετισμός: Ιστορία και επικαιρότητα» και ο Δημήτρης Παντελοδήμος ομοτ. καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Μάγνητες ευεργέτες». Η δρ. Αννίτα Πρασσά ιστορικός, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας θα παρουσιάσει αρχειακό υλικό ευεργετών Ν. Μαγνησίας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

Η Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη είναι επιστημονική διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου. Η κ. Σιδέρη μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στην έννοια του ευεργετισμού, πώς αναπτύχθηκε διαχρονικά στις παροικίες από κορυφαίους επιχειρηματίες της διασποράς που έζησαν και υπηρέτησαν την κοινοτική οργάνωση και τον κοινοτισμό. Επίσης στον σημαντικό ρόλο του ευεργέτη, ο οποίος επωμίζεται σκοπούς και έργα στη θέση της συντεταγμένης πολιτείας, των συλλογικοτήτων και των θεσμών. Πραγματοποιεί μία προσωπική διαδρομή με όρους ατομικής εποποιίας και ευποιίας στην υπηρεσία του κοινού αγαθού.

Ο κ. Παντελοδήμος μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στους ευεργέτες της Μαγνησίας, η πλειονότητα των οποίων μετανάστευσε και διακρίθηκε στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον των ευεργετών στρεφόταν κυρίως στην παιδεία, με την ίδρυση σχολείων και τη χορήγηση υποτροφιών, στη φιλανθρωπία με την ίδρυση νοσοκομείων, γηροκομείων και ορφανοτροφείων, στη λατρεία με την ανέγερση και συντήρηση εκκλησιών, στον πολιτισμό με την ίδρυση βιβλιοθηκών, αρχαιολογικών μουσείων, αλλά και σε έργα υποδομής. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Ευάγγελος ή Ευαγγελινός Αχιλλόπουλος, Μαρία Σκενδεράνη, Κωστής Γκλαβάνης, Αλέξανδρος Τσιμπούκης, Ιωάννης Κασσαβέτης, Κων/νος Ιωάν. Καρτάλης, Βατσαρέα – Μαυράκη, Αθανασάκης και πολλοί άλλοι. Ο Δημήτρης Παντελοδήμος είναι ομοτ. καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Λιόν και των Αθηνών. Δίδαξε αρχικά στη φιλοσοφική σχολή της Λιόν και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως καθηγητής της Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και έχει διενεργήσει πολυετή έρευνα για το θέμα.

Τέλος, σύντομο μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι Αργύρης Μπασκίνης στην κιθάρα και Μητράς Απόστολος στο βιολί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου