ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις τιμής από ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

οι-εκδηλώσεις-τιμής-από-πεαεα-δσε-352184

Η απελευθέρωση της πόλης του Βόλου τιμήθηκε χθες το πρωί και από εκπροσώπους του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με την κατάθεση στεφάνων στους χώρους θυσίας και αγωνιστικής δράσης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης κατά της Κατοχής 1941-1944.

«Η κατάθεση των στεφάνων άρχισε από την πλατεία Ελευθερίας, όπου απαγχονίστηκαν ΕΑΜίτες, ΕΠΟΝίτες, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ΕΑΣΑΔίτες για την αντιστασιακή τους δράση. Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων στις φυλακές Αλεξάνδρας, που λειτούργησαν ως τόπος κράτησης, φυλάκισης και βασανισμού αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ από το καλοκαίρι του 1941 μέχρι και τα μέσα του 1953 και στη διασταύρωση των οδών Ιωλκού με Αλεξάνδρας.

Τρίτος σταθμός ήταν η Κίτρινη Αποθήκη, που λειτούργησε ως τόπος κράτησης, φυλάκισης και εκτέλεσης από την δωσιλογική στρατιωτική οργάνωση των ΕΑΣΑΔ, που είχε δημιουργηθεί με την καθοδήγηση, χρηματοδότηση των αστών της πόλης του Βόλου από τις αρχές του 1944 με στόχο την καταστολή και τρομοκράτηση του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος και των κατοίκων της περιοχής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του παραρτήματος Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι εκείνη που οδηγεί, σύμφωνα το παράρτημα. «Είμαστε απέναντι στα σχέδια εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή και ευρύτερα που έχουν τις υπογραφές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.) και αντιπαλεύουμε την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού που δίνουν αέρα στα πανιά στα διάφορα ναζιστικά εγκληματικά μορφώματα για να ξεδιπλώνουν τη δηλητηριώδη εγκληματική ιδεολογία τους», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου