ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παιδική παράσταση στον Βόλο

παιδική-παράσταση-στον-βόλο-320628

Η χειμερινή περίοδος του ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου άνοιξε με την παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει»

Αρχισαν οι παραστάσεις της νέας παραγωγής της παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει», η οποία βασίζεται στο τρυφερό και ευαίσθητο βιβλίο του πολυβραβευμένου Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Οι παραστάσεις ανεβαίνουν στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, διπλές 9.30 και 11.30 και κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή στις 10.00. Θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.

Η ιστορία αφορά στη γλαροπούλα Κένγκα. που πέφτει θύμα θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητεί τον λόγο του ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο και ότι… θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς τον δίνει. Μα είναι ποτέ δυνατόν γάτος να μάθει σε γλάρο να πετά; Κι όμως είναι… αρκεί να έχει μεγάλη καρδιά! Για να ανοίξει κάποιος τα φτερά του να πετάξει, αρκεί να του προσφέρεις αγάπη! Με την αγάπη αποκτά θάρρος και τολμά! Αλλωστε, όπως λέει ο Ζορμπάς, «μόνο εκείνος που τολμά να πετάξει, πετά!». Ο Ζορμπάς νιαουρίζει την υπόσχεση και «μια υπόσχεση τιμής δοσμένη από γάτο του λιμανιού δεσμεύει όλους τους γάτους του λιμανιού!». Ετσι, ο Ζορμπάς και η παράξενη παρέα του, η οποία αποτελείται από τις γάτες του λιμανιού Κολονέλο, Ορντινάντσα, Ξερόλα και Σταβέντο, αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν όλοι μαζί την υπόσχεση! Θα τα καταφέρουν όμως ή όχι;

Πρόκειται για διδακτική και αλληγορική σαν παραμύθι ιστορία με οικολογικό μήνυμα, η οποία καταδεικνύει και στηλιτεύει τις συνέπειες της κυριαρχίας του ανθρώπου στο περιβάλλον. Με όχημα το χιούμορ και με πολλή αγάπη, το τρυφερό έργο, που πρωταγωνιστές είναι τα ζώα και τα πτηνά, μιλά για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και για το πόσο σπουδαίο είναι να εκτιμάς, να σέβεσαι και να αγαπάς διαφορετικό πλάσμα από σένα. Μοναδικής αξίας κείμενο, με μηνύματα για μικρούς και μεγάλους. Η οικολογική συνείδηση, η υπέρβαση των δυσκολιών και του εαυτού για την επίτευξη ανώτερου σκοπού, η συμπόνια, η σύμπνοια, το καθήκον, η ιερότητα της υπόσχεσης και να κρατάς τον λόγο σου, καθώς επίσης η δικαιοσύνη, η υπεράσπιση του αδυνάτου, η άδολη φιλία, η συντροφικότητα είναι μερικά από τα σημαίνοντα ζητήματα, που τίθενται στην παράσταση.

Το έργο περιλαμβάνεται στη σχολική διδακτέα ύλη, είναι παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό, που υπόσχεται να μαγέψει μικρούς και μεγάλους. «Ανθρωπιστικό, ευγενικό, συγκινητικό μα και ευφρόσυνο το παραμύθι του πασίγνωστου Χιλιανού συγγραφέα, που έταξε τη ζωή του σε διαρκή αντίσταση, μπορεί να διαβαστεί από μεγάλους και μικρούς, αλλά και από όλους όσοι αγρυπνούν πάνω από τη φλόγα που φωτίζει δρόμους ζωής και προπαντός δρόμους καρδιάς. Ή από όσους ανήσυχους αναζητούν τη δική τους πηγή φωτός. Μα και από τον καθένα που λαχταρά την απόλαυση των ωραίων κειμένων» έγραψε η Ελένη Σαραντίτη στην Ελευθεροτυπία.

Η σκηνοθεσία και η διασκευή ανήκει στον Κωνσταντίνο Κυριακού, τα σκηνικά και τα κοστούμια στον Νίκο Ποδιά, η μουσική στον Ανδρέα Μιμαίο, η κινησιογραφία στην Αντζελα Καλαντζή, η μουσική διδασκαλία στη Σύλβια Τσιμπανάκου και η μετάφραση στον Αχιλλέα Κυριακίδη. Κατασκευή θεατρικών αντικειμένων Σταυρούλα Μαστρογιάννη. Διανομή Κατερίνα Αναστασίου, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Γιάννης Κοτσαρίνης, Ρόζα Σταμούλη και Στέλιος Χλιαράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου