ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συμβολική απόδοση τιμής στους δωρητές και τους ευεργέτες

συμβολική-απόδοση-τιμής-στους-δωρητέ-302616

To Λύκειο Ελληνίδων Βόλου τιμά και φέτος συμβολικά τους αείμνηστους ευεργέτες, δωρητές, διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη και το σύνολο των εθελοντών του σωματείου διαχρονικά με το ετήσιο μνημόσυνο, που θα τελεστεί στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αύριο Κυριακή 17 Νοεμβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία.

Μεταξύ των μεγάλων ευεργετών συγκαταλέγονται η Αμαλία Ρήγα (1842 – 1932), σύζυγος του Κωνσταντίνου Ρήγα, που κληροδότησε στο Λύκειο την εστία του, τον πρώτο όροφο του σπιτιού τους, αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικισμού του παλιού Βόλου. Εξήντα χρόνια μετά, νέα μεγάλη δωρεά ήρθε από άλλη σημαντική γυναίκα του Βόλου και επιφανή προσωπικότητα του Λυκείου, τη Λέλα Σκαρίμβα – Καπουρνιώτη, που επί πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρός του (1977 -1999). Η Λ. Καπουρνιώτη εναπόθεσε την πατρική της περιουσία στο Λύκειο, δωρίζοντας το εργοστάσιο Σκαρίμβα, εκεί όπου βρήκαν στέγη οι χορευτικές ομάδες. Πριν από λίγα χρόνια, ο αείμνηστος Σταύρος Μπορλότος με τη σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Τζένης Μπορλότου – Ζωνζήλου προχώρησε στη δωρεά του πανέμορφου αρχοντικού τους στα Ανω Λεχώνια.

Οι άνθρωποι κινήθηκαν με αγάπη και ανιδιοτέλεια χωρίς να επιζητούν ή να περιμένουν αντάλλαγμα. Η πράξη τους, διαχρονική και με αξία ηθική, τιμάται συμβολικά από το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου ετησίως, λίγες ημέρες μετά την ημέρα εθνικών ευεργετών.

Στόχος του ΛΕΒ είναι η ανάδειξη της προσφοράς των παλαιών, αλλά και η μίμηση της πράξης του ευεργετισμού, καθώς και του εθελοντισμού από τους νεότερους. Από τις κορυφαίες τέτοιες περιπτώσεις, που ώς την τελευταία στιγμή του σύντομου βίου της εργάστηκε για τους σκοπούς του Λυκείου, αποτελεί η περίπτωση της Μαρίας Μαύρου -Γκέκου. Ο κατάλογος εθελοντών, που αφιερώθηκαν στους σκοπούς του ΛΕΒ, είναι μακρύς στα 99 χρόνια της διαδρομής του. Tη συμβολική απόδοση τιμής το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου καθιέρωσε για πρώτη φορά το 1933, στο ετήσιο μνημόσυνο της Αμαλίας Ρήγα και επαναλαμβάνει αδιαλείπτως έως και σήμερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου