ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Τα τσίπουρα στον Βόλο» παρουσιάζονται στον Βόλο

τα-τσίπουρα-στον-βόλο-παρουσιάζοντ-301050

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Αλέξανδρου Ψυχούλη στο κτίριο Τσικρίκη

To βιβλίο του Αλέξανδρου Ψυχούλη «Τα τσίπουρα στον Βόλο» παρουσιάζεται την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσικρίκη, 1ος όροφος, Γαμβέτα 6 και Ιάσονος, στον Βόλο με είσοδο ελεύθερη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που διοργανώνουν οι εκδόσεις Νήσος, ομιλητές είναι οι Χρύσα Δραντάκη ιστορικός τέχνης, Ιωάννα Λαλιώτου ανθρωπολόγος, Θάνος Σταθόπουλος συγγραφέας, Ελένη Ψυχούλη συντάκτρια γαστρονομίας και Αλέξανδρος Ψυχούλης εικαστικός, συγγραφέας.

Το εγχειρίδιο απευθύνεται στον «ξένο», σ’ αυτόν που φτάνει στην πόλη του Βόλου όχι απλά για να πιει τσίπουρα, αλλά για να φτάσει πίνοντας, τσιμπώντας και συζητώντας στην κατάσταση της συλλογικής πληρότητας, του συντονισμού, της ομοψυχίας, στη γλυκιά αίσθηση της χαμηλής αιώρησης και στην ψευδαίσθηση ότι η ζωή είναι εξαιρετικά απλή.

Στον ντόπιο το κείμενο θα προσφέρει την απαιτούμενη απόσταση για να κατανοήσει καλύτερα αυτό το οικείο, που τον συναρπάζει, καθώς εξετάζει μία προς μία τις παραμέτρους, που συνθετικά απαιτούνται για να αποκτήσει η τσιπουροσυνεύρεση τα χαρακτηριστικά μιας εμπειρίας που δεν βλέπουμε την ώρα να ξαναζήσουμε.

«Το σωστό μαγαζί με το καλό χύμα τσίπουρο, πώς καθόμαστε, το μέγεθος της παρέας, το τσούγκρισμα, το μενού, ο χαρακτήρας του σερβιτόρου, η συζήτηση, ο τόπος, η ώρα και κυρίως ο ρυθμός είναι παράγοντες, που καθορίζουν το αποτέλεσμα. Μικρές λεπτομέρειες αλλάζουν δραματικά την εξέλιξη συνάντησης για τσίπουρα. Αν κάτι δεν λειτουργήσει όπως πρέπει αυτό που θα ζήσεις θα είναι απλώς μια καλούτσικη κατάσταση και όχι η ποθητή υπερβατική εμπειρία» σημειώνει ο συγγραφέας.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2017 διευθύνει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Μεταβιομηχανικός σχεδιασμός, σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές για την παραγωγή της καθημερινής ζωής».

Το εικαστικό του έργο αποτελείται από διαδραστικές ή μη εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφική, γλυπτική και animation. Εχει διοργανώσει 25 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του Black Box, με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Biennale της Βενετίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου