ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συναυλία της Πολυφωνικής

συναυλία-της-πολυφωνικής-284340

Μια μοναδική συναυλία με έργα της χορωδιακής μουσικής, όπως αυτή εξελίχτηκε μέσα στους αιώνες, θα πραγματοποιήσουν η Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Καρκάλα και τη συνοδεία στο πιάνο της Κερασίας Σιάρα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, ώρα 20:00 μ.μ. στη φιλόξενη αίθουσα Χατζηνίκου στο Χόρτο Νοτίου Πηλίου.

Η Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Γιάννη Καρκάλα κατάφερε να καθιερωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποσπώντας επαίνους και βραβεία όπου έλαβε μέρος. Συνεργάστηκε με την κρατική ορχήστρα Αθηνών, Βορείου Ελλάδος, με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου, καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου ανεβάζοντας έργα μεγάλων μουσουργών. Έλαβε μέρος σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ της Ευρώπης και της Ελλάδας, τιμήθηκε με πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον χορωδιακό διαγωνισμό κρατών-μελών της Ε.Ο.Κ. στην Τολόζα της Ισπανίας.

Πραγματοποίησε τουρνέ στην Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Βουλγαρία, Αμερική κ.α. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ανεβάζοντας τα έργα του «Λειτουργία του Ορφέα» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή με τα τραγούδια του εναρμονισμένα για μικτή χορωδία από τον μαέστρο της Γιάννη Καρκάλα. Συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε την όπερα του Πουτσίνι «ΤΟΣΚΑ», ενώ το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο C.D. της με τίτλο «Λόγια της καρδιάς» από την εταιρεία EROS MUSIC. Το 2002 παρουσίασε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου το «REQUIEM» του Gabriel Faure. Συνέπραξε με τους κορυφαίους έλληνες ερμηνευτές Γιώργο Νταλάρα, Άλκηστη Πρωτοψάλτη και Μαρία Φαραντούρη σε έργα Θεοδωράκη και Χατζιδάκι αντίστοιχα με την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου.

Ο Γιάννης Καρκάλας γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε μουσική στη Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λαμία, κοντά στο μεγάλο συνθέτη Αλέξανδρο Αινιάν παίρνοντας τα πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης Φυγής, Ενορχήστρωσης, Ενοργάνωσης πνευστών οργάνων. Ολα με άριστα και διακρίσεις. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία «SANTA CECILIA» της Ρώμης με δάσκαλο τον CARLO CAMMAROTA απ’ όπου και πήρε το Δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας και Σύνθεσης.

Είναι ιδρυτής των Χορωδιών Αγιάς, Παιδοπόλεως Λάρισας, Παιδικής Χορωδίας 2ου Γυμνασίου Θηλέων Λάρισας, στο οποίο ήταν καθηγητής Μουσικής, και Λαρισαϊκής Χορωδίας. Σήμερα διευθύνει την Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου και τη Λαρισαϊκή Χορωδία.

Εχει λάβει μέρος στους Παγκόσμιους Χορωδιακούς Διαγωνισμούς: α) του Αρέτσο (Ιταλία), β) του Λανγκόλλεν (Ουαλία), γ) της Βάρνας (Βουλγαρία), Δ) και σε πολλούς Πανελλήνιους Διαγωνισμούς αποσπώντας τα πρώτα Βραβεία με τη Λαρισαϊκή και Δημοτική Χορωδία Βόλου. Εχει πάρει το 1ο Βραβείο σύνθεσης στο Διαγωνισμό Ποίησης, Πεζογραφίας, Τέχνης το 1972. Τιμήθηκε, επίσης, με την ανώτατη διάκριση της Ενωσης Χορωδιών Ελλάδας για την προσφορά του στο Χορωδιακό τραγούδι. Επιπλέον τιμήθηκε από τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ’, όπου έψαλε με τη Λαρισαϊκή Χορωδία στο Βατικανό το 1968.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου