ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συναυλία στην Ανάληψη

συναυλία-στην-ανάληψη-274798

Σπάνιας ποιότητας συναυλία Γρηγοριανού μέλους (μελωδίας) με το διεθνούς φήμης Νορβηγικό φωνητικό συγκρότημα Consortium Vocale Oslo θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου στις 7.30 το βράδυ , στον ιερό ναό Αναλήψεως Βόλου.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στις δραστηριότητες του «Θεματικού Ετους 2015», που υλοποιεί η «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» από την αρχή της χρονιάς με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας». Πραγματοποιείται δε σε συνεργασία με την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία.

Το πρόγραμμα «Salvum me fecit» παρουσιάζει ύμνους από το αρχαιότερο Γρηγοριανό ρεπερτόριο που χρονολογούνται από τον 8ο και τον 9ο αιώνα. Οι Γρηγοριανές συνθέσεις χρησιμοποιούν κείμενα από τη Βίβλο, κυρίως από το βιβλίο των Ψαλμών και την Καινή Διαθήκη. Οι συνθέσεις που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα αυτό προέρχονται από τη Λειτουργία (Mass Proper) της 6ης έως την 10η Κυριακή. Κοινό τους θέμα είναι ο Θεός που φέρνει θεραπεία και σωτηρία, κάνοντας τον άνθρωπο και όλη την ανθρωπότητα πλήρη και Αγία.

Το φωνητικό σύνολο συνδέεται με τον Καθεδρικό ναό στο Οσλο της Νορβηγίας, κι εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκτιμάται για την ερμηνεία της στο Γρηγοριανό μέλος σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή. Σε λειτουργικούς εορτασμούς και συναυλίες το Consortium Vocale Oslo προτείνει μια ερμηνεία του Γρηγοριανού μέλους βασισμένη στις ενδείξεις των αρχαιότερων μουσικών χειρόγραφων. Το φωνητικό σύνολο έχει λάβει διεθνή αναγνώριση και έχει κυκλοφορήσει 6 CD Γρηγοριανής μουσικής.

Ο μαέστρος, Alexander M. Schweitzer, είναι θεολόγος και μουσικός. Εχει σπουδάσει Γρηγοριανό μέλος στη Ρώμη, στην Κρεμόνα και στο Μόναχο. Για 25 χρόνια ο Schweitzer εκπαιδεύει Γρηγοριανές χορωδίες για το Δίπλωμα Ανωτέρων Σπουδών στο πρόγραμμα Παλαιογραφίας και Γρηγοριανής Σημειολογίας της Πανεπιστημιακής Μουσικής Σχολής του Λουγκάνο, και στα σεμινάρια του Διεθνούς Οργανισμού Σπουδών Γρηγοριανού Μέλους στο St. Ottilien, Γερμανία.

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Schweitzer εκλέχθηκε πρόεδρός του Διεθνούς Οργανισμού Σπουδών Γρηγοριανού Μέλους (AISCGre).

Πέρα από την κορυφαία καλλιτεχνική αξία, τόσο της μουσικής, όσο και των καλλιτεχνών που θα την ερμηνεύσουν, η συναυλία αυτή έρχεται να προσφέρει στο κοινό του Βόλου την σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν ένα είδος μουσικής, το οποίον ουσιαστικά υπήρξε ο προπομπός της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής. Χωρίς καμιά αμφιβολία, χωρίς την Γρηγοριανή μουσική, η παγκόσμια μουσική θα ήταν διαφορετική.

Παράλληλα, η συναυλία αυτή θα φέρει το κοινό, μέσω της μουσικής σε επαφή με την χριστιανική πνευματικότητα, 4 αιώνες πριν το οδυνηρό σχίσμα. Ο κατανυκτικός και συγχρόνως επιβλητικός ήχος θα μας μεταδώσουν την ατμόσφαιρα μιας εποχής, στην οποίαν ο χριστιανισμός εδραιώνεται σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.

Τέλος, «με την ευκαιρία αυτής της μοναδικής συναυλίας, θα ψηλαφίσουμε ξανά την πολιτιστική προφορά της Χριστιανικής Ανατολής στην Δύση, καθώς το Γρηγοριανό θρησκευτικό τραγούδι δέχτηκε όλη την πνευματική και καλλιτεχνική επίδραση της δικής μας Ανατολής, που για μια ακόμη φορά προσέφερε απλόχερα το πολιτισμό της και συνετέλεσε στη διαμόρφωση του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου