ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στον κόσμο της δημιουργίας

στον-κόσμο-της-δημιουργίας-274687

Γιορτινά εργαστήρια για παιδιά διοργανώνονται στο «Ντε Κίρικο» και το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Xριστουγεννιάτικο εργαστήρι κατασκευής κούκλας με δωρεάν συμμετοχή για παιδιά διοργανώνεται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου ώρες 10:00-11:30 και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου ώρες 11:30-13:00 από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με το μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου με την κατασκευή και την εμψύχωση χριστουγεννιάτικης κούκλας. Τα παιδιά με απλά υλικά κατασκευάζουν τη δική τους κούκλα, την οποία παίρνουν μαζί τους στο τέλος του εργαστηρίου.

Η κούκλα ως παιδαγωγικό εργαλείο έχει μεγάλη δύναμη. Είναι τόσο οικεία και αγαπητή στα παιδιά όλων των ηλικιών, ώστε εύκολα ταυτίζονται μαζί της. Η κατασκευή της από το ίδιο το παιδί την μετατρέπει αυτόματα σε φίλο αγαπημένο. Η κούκλα αποκτά τη φωνή του παιδιού και πολλές φορές φανερώνει κρυφές πλευρές της προσωπικότητάς του, που το ίδιο δυσκολεύεται να αποκαλύψει. Το παιδί μοιράζεται μαζί της τα μυστικά του και ταυτόχρονα κοινωνικοποιείται μέσα από την άμεση επαφή με την ομάδα.

Ενα χριστουγεννιάτικο αλογάκι με κοντάρι, εμπνευσμένο από τα ξύλινα παλιά παιχνίδια, είναι το θέμα του φετινού εργαστηρίου. Με αφορμή το βιβλίο του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Το άσπρο άλογο» και το απόσπασμα της ιστορίας του «Καρυοθραύστη» για τα χριστουγεννιάτικα δώρα και το αγαπημένο μικρό ξύλινο αλογάκι τα παιδιά θα κατασκευάσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο αλογάκι που στηρίζεται σε κοντάρι! Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με το μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου μέσα από την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών ως τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς για την κατασκευή θα χρησιμοποιήσουν πλαστικά μπουκάλια και διάφορα υλικά ανακύκλωσης.

Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η Σταυρούλα Μαστρογιάννη, ιστορικός Τέχνης, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και κατασκευή κούκλας σε παιδιά κι εφήβους στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, όπου έχει δημιουργήσει την κουκλοθεατρική ομάδα «Κουκλοπέδιο» με συνεχή δράση τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ο μέγιστος αριθμός παιδιών σε κάθε εργαστήρι είναι 12 άτομα, συνεπώς απαιτείται έγκαιρη κράτηση για όσα παιδιά επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τηλέφωνο της Διεύθυνσης Πολιτισμού 2421082870, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους είναι Covid Free, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) και τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων και την διεξαγωγή ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, όπως έχουν εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα στο χώρο επιτρέπεται η είσοδος σε ενήλικες (18 ετών και άνω) κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο δελτίου ταυτότητας και πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Δεν επιτρέπεται η είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Για παιδιά από 4 – 17 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος με πιστοποιητικό αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου