ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή «αιχμή»

πρωτοποριακή-αιχμή-269805

Το φεστιβάλ «Αιχμές» συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με τη συναυλία του τρίο «Para», στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου στις 20.00.

Προηγήθηκε η επιτυχημένη συναυλία των Χρήστου Χονδρόπουλου, Sébastien Marteau και Στράτου Μπιχάκη, το περασμένο Σάββατο 14 Οκτωβρίου, με την οποία άνοιξε η αυλαία του φεστιβάλ. Η συναυλία υπήρξε εξαιρετικό δείγμα του σύγχρονου ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, που αντλεί εξίσου από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, την τζαζ αλλά και τον μουσικό κόσμο της Ασίας και της Αφρικής, με συνύπαρξη ηλεκτρονικών και ακουστικών οργάνων· πλαισιώθηκε μάλιστα και από ένα σεμινάριο, όπου διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την πορεία της πειραματικής μουσικής αλλά και τη σχέση της με αυτό που θεωρείται παράδοση.

Στη δεύτερη συναυλία του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το τρίο Para. Σχηματίστηκε στη Βιέννη το 2011 από τη Βολιώτισσα Έλενα Κακαλιάγκου (γαλλικό κόρνο), την Ingrid Schmoliner (πιάνο) και τον Thomas Stempkowski (κοντραμπάσο). Το τρίο έχει παίξει σε κεντρικά φεστιβάλ της ευρωπαϊκής αυτοσχεδιαστικής σκηνής, όπως το Kaleidophon, και έχει στο ενεργητικό του δύο άλμπουμ, τα οποία έχουν λάβει εγκωμιαστικές κριτικές διεθνώς. Η τρίτη τους δουλειά θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2018 από την αυστριακή εταιρεία Freifeld.

Οι ίδιοι μουσικοί θα πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ένα σεμινάριο (masterclass), πάλι στο Δημοτικό Ωδείο. Η συνάντηση του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, 16.00, θα έχει περισσότερο εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα, ενώ εκείνη της Κυριακής 22 Οκτωβρίου, 11.00, θα είναι προσανατολισμένη προς τα συγκεκριμένα όργανα.

Οι εκδηλώσεις του συγκροτήματος Para πραγματοποιούνται με επιχορήγηση της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα.

Το φεστιβάλ «Αιχμές» διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Διευθύνεται καλλιτεχνικά και συντονίζεται από τους Ανδρέα Μιμαίο και Κωστή Δρυγιανάκη. Σκοπός του συγκεκριμένου κύκλου είναι να φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της μουσικής, που βρίσκεται ακριβώς στην αιχμή του δόρατος της πρωτοπορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου