ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τιμητικό αφιέρωμα

τιμητικό-αφιέρωμα-269742

Tιμητικό αφιέρωμα στο Συνταγματάρχη Ν. Γεωργούλα και τον Ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.

Και οι δύο εξαίρετοι Θεσσαλοί στρατιωτικοί υπήρξαν πρωταγωνιστές της σθεναρής αντίστασης έναντι των Ιταλών και ειδικότερα απέκρουσαν επιτυχώς την Εαρινή επίθεση (PrimaVera) που εξαπολύθηκε στις 9 Μαρτίου του 1941.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τον πολιτιστικό φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και τη 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στο Στρατόπεδο «Συνταγματάρχη (ΠΖ) Ν. Γεωργούλα» ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής στο έπος του 1940-41 αλλά και στους δυο Θεσσαλούς στρατιωτικούς.

Το όνομα του Συνταγματάρχη Πεζικού κοσμεί το όνομα του στρατοπέδου της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Νέας Ιωνίας και της πόλης του Βόλου. Ο Ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς με καταγωγή από το Πουρί, Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου με τη δράση του έγραψε τη δική του ιστορία συνδέοντας το όνομα του με την περιοχή της Μαγνησίας και της γενέτειρας του.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό που έχει προγραμματιστεί από τους δυο φορείς και τον ερευνητή των αρχείων Ν. Γεωργούλα και Δ. Κασλά κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Ταξιάρχου και Διοικητή της 32η Ταξιαρχίας Πεζοναυτών κ. Πέτρου Κάρλες στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο του πολιτιστικού φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός κ. Ιγνάτιο αλλά και αντίστοιχα επίσκεψη του Αλέξανδρου Καπανιάρη, Οργανωτικού Γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» στη 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών όπου συζητήθηκαν να πραγματοποιηθούν δυο δράσεις.

Η μια αφορά την τιμητική εκδήλωση στον Συνταγματάρχη του 5ου Συντάγματος Πεζικού Ν. Γεωργούλα και τον Ταγματάρχη του ΙΙ Τάγματος του 5ου Συντάγματος Πεζικού Δημήτρη Κασλά και η δεύτερη δράση αφορά φωτογραφική έκθεση αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Συνταγματάρχη Ν. Γεωργούλα σε εκθεσιακό χώρο του Βόλου που θα συνδυαστεί με τις εκδηλώσεις εορτασμών του Στρατοπέδου Ν. Γεωργούλα τον Απρίλιο του 2016.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την συνεργασία της 32η Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο να τιμήσουμε κορυφαίες στιγμές αντίστασης της πατρίδα μας αλλά και να φωτίσουμε εκείνες τις πτυχές των ανθρώπων που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας ενώ παράλληλα συνδέονται και με την ιστορία της πόλης και της Μαγνησίας».

Την εκδήλωση θα παρακολουθήσει το μόνιμο και έφεδρο προσωπικό της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών αλλά και κάθε πολίτης της Μαγνησίας που το επιθυμεί. Για το λόγο αυτό οι φορείς συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης προσκαλούν ανοικτά όλους τους πολίτες της Μαγνησίας να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου