ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν»

φωτομνήμες-που-μας-ταξιδεύουν-222644

Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου

Το λεύκωμα «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν», που εξέδωσε το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στις 19.30 στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του κτιρίου «Ματσάγγου», 28ης Οκτωβρίου 78, 2ος όροφος, στον Βόλο.

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόταση του καπετάν Γιάννη Παρίση, προέδρου του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, προκειμένου να συνδιοργανώσουν μια ακόμη σημαντική εκδήλωση. Εξάλλου βασική αναφορά και προτροπή του προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, αποτελεί η συνεργασία με όλους τους φορείς. Στη διοργάνωση, συμμετέχει και ο Δήμος Σκιάθου.

Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν», που εξέδωσε το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και περιλαμβάνει εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα στο νησί του Παπαδιαμάντη.

Το καλαίσθητο λεύκωμα, το οποίο επιμελήθηκε η γραφίστρια Αννα Ταχτσή από τη Σκιάθο, αποτελείται από 296 σελίδες, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο, ενώ τυπώθηκε στη Νίκη Εκδοτική. Αποτελεί δε έργο ζωής του καπετάν Γιάννη Παρίση, που είχε την αρχική σκέψη, συγκέντρωσε όλες τις φωτογραφίες και αναζήτησε και τους χορηγούς του, τους αδερφούς Δερβένη, του Skiathos Palace.

Οι «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν» παρουσιάζουν μοναδικά τεκμήρια για τη ζωή στη Σκιάθο του παρελθόντος, είναι διαχωρισμένες σε 14 ενότητες και αποτυπώνουν την καθημερινότητα των Σκιαθιτών από τον 19ο αιώνα μέχρι τον πρώτο καιρό της Μεταπολίτευσης.

Αρκετές από τις παλαιότερες φωτογραφίες απεικονίζουν τοπία του νησιού των Βορείων Σποράδων. Στις υπογραφές μπορεί κάποιος να διακρίνει τα ονόματα των Στουρνάρα και Διαμαντόπουλου, αλλά και του Σίμου Λαδόπουλου, γνωστού φωτογράφου από τη Σκόπελο. Ο κύριος, όμως, όγκος του φωτογραφικού αρχείου προέρχεται από ντόπιους, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι, προήλθε από την αγορά του αρχείου του Νίκου Μαστρογιάννη από τα Λεχώνια.

Στο λεύκωμα αποτυπώνεται υλικό με αγαπημένα για το νησί θέματα, όπως είναι τα καρνάγια, ο Σκιαθίτης και η θάλασσα, τα ταξίδια, η παραδοσιακή φορεσιά, θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, επαγγέλματα, εκδρομές και πανηγύρια, σχολικές και στρατιωτικές αναμνήσεις, καφενεία και καθημερινή ζωή.

Αποτελεί δε μία τεράστια κληρονομιά για το νησί, ενώ, σύμφωνα με τον εκδότη, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να γίνει και ένας δεύτερος τόμος, δεδομένου ότι υπάρχει άπειρο υλικό.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα. Η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Υδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, ιστορικός – αρχειονόμος θα κάνει την πρώτη παρουσίαση για να ακολουθήσει ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος της Καθημερινής Νίκος Βατόπουλος.

Ο Γιάννης Φαφούτης, φωτογράφος – ερευνητής από τη Βόρεια Εύβοια, ετοίμασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ολιγόλεπτη προβολή ψηφιακής απεικόνισης από το υλικό του λευκώματος και θα τη διανθίσει με τον εξαιρετικό του λόγο.

Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του προέδρου του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, Γιάννη Θ. Παρίσση, για να γίνει το κλείσιμο της εκδήλωσης από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορέσει να αποκτήσει σε προνομιακή τιμή το λεύκωμα και να γευτεί σκιαθίτικους μεζέδες και γλυκίσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου