ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποτυπώνει με έμπνευση την τέχνη

αποτυπώνει-με-έμπνευση-την-τέχνη-205546

Η ταλαντούχα εικαστικός Κατερίνα Διακομή παρουσιάζει τα έργα της στον Χώρο Τέχνης «δ.» στον Βόλο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση ζωγραφικής της Βολιώτισσας εικαστικού Κατερίνας Διακομή, που παρουσιάζεται στον Χώρο Τέχνης «δ.» και προσελκύει βλέμματα ενδιαφέροντος και θαυμασμού.

Η Κατερίνα Διακομή είναι ζωγράφος και με την απόλυτα σωστά απόδοση των όσων κάνει είναι εικαστικός με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Γεννημένη στον Βόλο, με σχέσεις συγγενικές που τη δένουν για πάντα με την πόλη, επιστρέφει, χωρίς ποτέ να έχει φύγει, με έκθεση ζωγραφικής στον Χώρο Τέχνης «δ.». Με τίτλο «Perfection is the enemy» η Κατερίνα Διακομή με μικρά και μεγάλα έργα, με χρώμα και μολύβι με την ιδιοτυπία της εικαστικής γραφής εξηγεί και εξηγείται δίνοντας στοιχεία και δεδομένα που δεν αφορούν μόνο στη ζωή και τα σχέδιά της, αλλά κυρίως τα όσα η ίδια «φορά» μιλώντας με συστολή και χαρά στον τόπο της.

Περιμένοντας την αδελφή της – κεραμίστρια Ζήνα Διακομή – κι ενώ τα έργα της στέκουν καρτερικά, περιμένοντας την ανάρτησή τους στον όμορφο χώρο της «δ.» κάνει μια στάση σαν ανάπαυλα, αλλά και σαν αναμέτρηση για όσα την έφεραν ώς εδώ…

Με δύναμη από τον Βόλο

Η ζωγραφική την ακολουθεί χωρίς να χαρακτηρίζει την παιδική της ηλικία ούτε καν τα εφηβικά της χρόνια. Κι όμως μέσα της «παραφύλαγε» η αγάπη και κυρίως η δυνατότητα έκφρασης. Γι’ αυτό και όταν κατέβηκε στην Αθήνα για αλλού ξεκίνησε και αλλού πήγε προσφέροντας στον εαυτό της έναν καινούργιο, θαυμαστό κόσμο.

«Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά βρήκα χώρο και χρόνο να ασχοληθώ και με τη γλυπτική, χωρίς να υπάρξει αντίρρηση από τον δάσκαλό μου ακόμη και στην πτυχιακή… Κι αυτή η ελευθερία έδωσε δύναμη στην έκφραση» είπε. Η Κατερίνα Διακομή αγάπησε τη ζωγραφική και συνεχίζει να εκφράζεται με την ίδια αγάπη παρά την έλλειψη πλέον χρόνου. «Εργάστηκα αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση, αρχικά σε γυμνάσια και τώρα στη Σχολή Συντήρησης Εργων Τέχνης» υπογραμμίζει.

Η επαφή με τα παιδιά την ευχαριστεί, προσφέροντάς της συνεχώς έμπνευση. Προτιμά ωστόσο τα μεγάλα παιδιά καθώς μπορεί να επικοινωνεί, να συζητεί, να γίνεται κοινωνός σκέψεων… Σήμερα πια που ο χρόνος μοιράζεται ανάμεσα στους μαθητές της, στη σχεδόν οκτάχρονη κόρης της Μάγια, τον επίσης εικαστικό σύζυγό της Γιάννη Σκαλτσά, ο χρόνος για την προσωπική της σχέση με τη ζωγραφική διαφυλάσσεται με απόλυτη ιερότητα και χαρά.

Ιχνηλατώντας τα όρια της τέχνης

«Perfection is the enemy» είναι ο τίτλος της έκθεσης που λειτουργεί στον Βόλο, στον Χώρο Τέχνης «δ.». Η έννοια δεν περικλείεται τόσο στις λέξεις, όσο στην ουσία της προσωπικής πορείας της Κατερίνας Διακομή που προχωρεί με «εχθρό» τον ίδιο της τον εαυτό που καλείται να ξεπεράσει, χωρίς να προσπεράσει, όσα την έχουν οδηγήσει στην αποτύπωση της έμπνευσής της. Η δουλειά της αυτή χαρακτηρίζεται

από το απόλυτο σχέδιο. Είναι η βάση και η αρχή όπως η ίδια τονίζει για το σύμπαν άλλοτε ως κύτταρο ζωής και άλλοτε ως μόριο εξέλιξης.

Η θέαση των έργων της οδηγεί σε εικόνες που αφορούν επιστημονικά πεδία και άπτονται ειδικών θεμάτων. Αίμα, κηλίδες αίματος ή μήπως θέαση από μικροσκόπιο; Ή μήπως η απόκλιση του φωτός μέσα από τηλεσκόπιο ή και κάτι άλλο; Μήπως είναι η αποτύπωση με ειδική επεξεργασία ονείρων και αισθημάτων; Θα μπορούσαν να είναι όλα ή και τίποτα.

Σίγουρα πάντως η Κατερίνα Διακομή με τη τεχνική του σιγά – σιγά δημιουργεί ένα παράδοξο σύμπαν που ερμηνεύει κυρίως σκέψεις και διαθέσεις.

Perfection is the enemy

Η τελειότητα είναι ο εχθρός είναι ο τίτλος της έκθεσης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δρ. Ιστορίας της Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου στο καλαίσθητο έντυπο της έκθεσης: «Τα έργα αυτά έχουν δημιουργηθεί για να διαβάζονται αργά, βαθιά και πέρα από τον γοργό και στυγερό αποσπασματικό χρόνο της εποχής, τα έργα αυτά για να αποκρυπτογραφηθούν χρειάζονται ενδοσκόπηση και περισυλλογή που συνέλλεξαν οι αιώνες».

Η ίδια η καλλιτέχνιδα δεν αρνείται την πρόθεση συνεχούς αναζήτησης που την οδηγεί σε νέα μονοπάτια, σε νέα εκφραστικά μέσα. Η Κατερίνα Διακομή έχοντας δώσει το «παρών» σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις έχει δύναμη έκφρασης και τη δυνατότητα συνύπαρξης χωρίς να αναζητεί υποστηρικτικό πεδίο και χωρίς να φοβάται την ανυπότακτη αναμέτρηση.

Υπάρχει σταθερά και κινείται με άνεση στον χώρο και τον χρόνο προσμετρώντας τη ανυπολόγιστη εσωτερικότητα που κάθε άνθρωπος εμπεριέχει, ως αίσθημα και ως αισθητική, ως δημιουργία πάνω από όλα..

INFO. Η έκθεση έργων της Κατερίνας Διακομή με τίτλο «Perfection is the enemy» λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης «δ.» , Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος στον Βόλο και με ωράριο Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 έως 14:00 και 18:30 έως 21:00, Σάββατο 11:00 έως 14:30, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλέφωνο 6978186878.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου