ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Γυναίκα σε πόλεμο»

γυναίκα-σε-πόλεμο-199190

Με την ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο», σε σκηνοθεσία Μπένεκτιτ Eρλινγκσον, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Αχίλλειον του Βόλου, με ώρα έναρξης 21:30 και στις δύο προβολές.

Πρωταγωνιστούν Χαλντόρα Γκαϊρχαρδσντοτίρ, Γιόχαν Σίγκουρνδσον, Χουάν Καμίλο Ρόμαν Εστράντα, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον.

Η 50χρονη Χάλα ζει στο Ρέικιαβικ διπλή ζωή. Ο κόσμος τη γνωρίζει ως διευθύντρια χορωδίας, ενώ ταυτόχρονα είναι μια παθιασμένη ακτιβίστρια, που έχει κρυφά κηρύξει πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου. Ξεκινώντας από μικρούς βανδαλισμούς, η Χάλα καταφέρνει βιομηχανικό σαμποτάζ τόσο μεγάλο, που προκαλεί προβλήματα στην ισλανδική κυβέρνηση. Τώρα, και ενώ σχεδιάζει την πιο προκλητική της ενέργεια, λαμβάνει απρόσμενο γράμμα που τα ανατρέπει όλα στη ζωή της.

Μαχητικό, ανθρώπινο, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα άκρως αληθινό, το νέο φιλμ του Μπένεντικτ Eρλινγκσον προσφέρει γέλιο, δράση και ευαισθησία, ενισχύοντας την πίστη στο νέο ισλανδικό σινεμά, ενώ απέσπασε βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018.

Στην ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» ο Eρλινγκσον παλεύει για τη διατήρηση της αλληλεξάρτησης εντονότερα από ποτέ, ακόμα και αν η σύγχρονη Ισλανδία απέχει αρκετά από τον χαρακτηρισμό του αστικού. Η ηρωίδα του, η Χάλα, είναι σύγχρονη ακτιβίστρια, διατεθειμένη να πάει ενάντια σε όλους και σε όλα, με μοναδικό στόχο τη διάσωση της φύσης της χώρας της και κατ’ επέκταση των συνανθρώπων της. Στην πόλη, ο κόσμος την γνωρίζει ως αγαπητή διευθύντρια χορωδίας. Εκτός δουλειάς, όμως, η Χάλα κρύβει μυστική ταυτότητα, έχοντας κηρύξει όλο και μεγαλύτερης κλίμακας πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου.

Ανατρέποντας τις συμβάσεις, όπως και η ηρωίδα της, η ταινία του Eρλινγκσον δεν είναι αγωνιώδης περιπέτεια, αν και περιέχει εξαιρετικά καλοστημένες σκηνές δράσης, ούτε κωμική ταινία, αν και περιέχει αρκετές σκηνές που, με πολύ ισλανδικό χιούμορ, μπορούν να προκαλέσουν αβίαστα το γέλιο. Πάνω από όλα, δεν είναι συναισθηματική ταινία, παρά το γεγονός ότι η ευαισθησία, η ενσυναίσθηση και η συντροφικότητα βρίσκονται οργανικά στον αφηγηματικό της πυρήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου