ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ από το ΙΑΚΑ και τον Σύλλογο ΣΙΜΕΑ

προβολή-ιστορικού-ντοκιμαντέρ-από-το-187826

Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή 1941 – 1944» διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Σαράτση» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον 3ο όροφο του κτιρίου «Παπαστράτος».

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης.

20 χρόνια συνεντεύξεων από Ελληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941 – 1944 βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή, οι παρεμβάσεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση του ντοκιμαντέρ.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λεωνίδας Βαρδαρός, τη διεύθυνση παραγωγής έχει η Θεοδοσία Γραμματικού, την ηχοληψία ο Ανδρέας Γκόβας, τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ ο Ξενοφώντας Βαρδαρός. Μιλούν οι ιστορικοί Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης και αφηγείται ο Ρήγας Αξελός.

Ενα άγνωστο για πολλούς θέμα που αφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αίγυπτο και την τότε Βρετανική Παλαιστίνη, αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ.

Καλεσμένος του ΣΙΜΕΑ είναι ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Λεωνίδας Βαρδαρός, με τον οποίο μετά την προβολή θα γίνει διάλογος, όπως επιδιώκεται σε κάθε εκδήλωση.

«1941… Οπως σήμερα έτσι και τότε, οι ίδιες αιτίες, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αμέτρητοι αυτοί που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται προς τα τουρκικά παράλια, κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία. Υστερα, οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους, στους καταυλισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Και οι άντρες «στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη», στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου