ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οπερα στο Ηρώδειο

οπερα-στο-ηρώδειο-18606

Η καμεράτα θα παρουσιάσει την «Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» του Μοντεβέρντι

Η καμεράτα ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Claudio Monteverdi «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα», η οποία θα παρουσιαστεί στις 4 και 5 Αυγούστου στο Ηρώδειο. Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, από τους κορυφαίους Ελληνες μαέστρους με λαμπρή διεθνή παρουσία, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η διακεκριμένη σκηνοθέτις και διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη. Συμμετέχουν 11 κορυφαίοι Ελληνες σολίστ, με επικεφαλής τον βαρύτονο Τάση Χριστογιανόπουλο και τη μεσόφωνο Μαίρη Ελεν Νέζη, οι οποίοι έχουν διαπρέψει στους ομώνυμους ρόλους σε μεγάλα θέατρα στο εξωτερικό.

Πάντα δραστήρια και πολυσχιδής, η καμεράτα ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής φροντίζει για ένα μαγευτικό ηχητικό περιβάλλον, με τους εξωτικούς ήχους των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου μπαρόκ.

Ο «Οδυσσέας» του Monteverdi παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1640, με μεγάλη επιτυχία. Μετά από μια σειρά αναβιώσεων, το έργο χάθηκε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, που το χειρόγραφο εκδόθηκε για πρώτη φορά. Φυσικά, οι μουσικολογική γνώση των αρχών του 20ού αιώνα δεν επέτρεψε να αποκωδικοποιηθεί η αριστουργηματική, αλλά στενογραφική παρτιτούρα του έργου με αποτέλεσμα η όπερα να θεωρηθεί ημιτελής. Ωστόσο, η πολύτιμη γνώση της ιστορικής ερμηνευτικής που άνθισε στο τέλος του 20ού αιώνα και σήμερα πια αποτελεί σύγχρονη κατάκτηση, επέτρεψε να αποδοθεί στο έργο η πραγματική του αξία, καθιστώντας το ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και μεγαλειώδη έργα του οπερατικού ρεπερτορίου και τοποθετώντας τον Monteverdi στο βάθρο των σημαντικότερων μουσικών δραματουργών όλων των εποχών.

Ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης, επηρεασμένος από του αρχαίο θέατρο, μελοποιεί με συγκλονιστικό τρόπο την αρχετυπική ομηρική ιστορία του «ταξιδιού του ήρωα», ζωντανεύοντας αριστοτεχνικά τα αιώνια σύμβολα του Ομήρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου