ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ομιλία για το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου

ομιλία-για-το-έργο-του-αρχιεπισκόπου-α-180194

Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Στέγης «Απόστολος Παύλος» (28ης Οκτωβρίου – Κ. Καρτάλη) η μηνιαία ομιλία, του θεολόγου Λάρισας κ. Ιωάννη Καραμήτρου, που θα αναφέρεται στο θαυμαστό έργο του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου Γιαννουλάτου, στην παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Βόρειο Ήπειρο και την Αλβανία διαχρονικά από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο μέχρι τις μέρες μας, επισημαίνοντας τους Αγίους της Αλβανίας, το έπος του ’40, την Εκκλησία κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα την περίοδο του σκληρού διωγμού από το 1967 μέχρι την πτώση του καθεστώτος (γκρέμισμα και βεβήλωση ναών, βίαιο αποσχηματισμό ιερέων, απαγόρευση κάθε λατρευτικής ιεροπραξίας) κ.λπ.

Το 1991 το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε Έξαρχο στην Αλβανία τον τότε επίσκοπο Ανδρούσης κ. Αναστάσιο Γιαννουλάτο, ο οποίος το επόμενο έτος εξελέγη και τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Στα 28 χρόνια παρουσίας του ανέστησε την Εκκλησία από τα ερείπια: Λατρεία, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια είναι οι τομείς δράσεώς του. Συγκρότησε Σύνοδο, επανασύστησε ενορίες, χειροτόνησε ιερείς και επισκόπους, ανήγειρε ναούς, επισκεύασε ερειπωμένους, ίδρυσε σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Εκκλησιαστικά Λύκεια, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Θεολογική Ακαδημία, Πανεπιστήμιο στα Τίρανα, οργάνωσε Ορφανοτροφεία, Οικοτροφεία, Γηροκομεία, Κατασκηνώσεις, Ιατρικά και Διαγνωστικά Κέντρα, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, συγκρότησε Ομάδες Νεολαιών και Επιστημόνων, κατασκεύασε δίκτυα ύδρευσης και δρόμους σε απομακρυσμένα χωριά. Η Εκκλησία της Αλβανίας ζει ένα θαύμα.

Και όλα αυτά με ποικίλες προβολές power point, που θα ζωντανέψουν τα δημιουργικά έργα του στη Βόρεια Ήπειρο και γενικότερα στην Αλβανία ολόκληρη.

Ο κ. Ιωάννης Καραμήτρος σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα. Παρακολούθησε μαθήματα ετήσιας επιμόρφωσης στη ΣΕΛΜΕ Λάρισας. Διετέλεσε Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης στο νομό Λάρισας (2004-2010), καθώς και τακτικό αιρετό μέλος στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Καθηγητών του Νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας (ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ).

Πήρε μέρος σε ιεραποστολικό κλιμάκιο στην Ουγκάντα και την Τανζανία και άμισθος σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων της Ι.Μ. Αργυρόκαστρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου