ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πηγή έμπνευσης η Κική Δημουλά

πηγή-έμπνευσης-η-κική-δημουλά-179363

Εργα του Δημήτρη Μοράρου παρουσιάζονται στον Χώρο Τέχνης «δ.»

Επτά επιχρωματισμένες οξυγραφίες, βασισμένες σε ποιήματα της αξέχαστης Κικής Δημουλά που χάραξε, τύπωσε και επιχρωμάτισε ο Δημήτρης Μοράρος το 1999, περιλαμβάνει η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στον Χώρο Τέχνης «δ.» στον Βόλο.

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου θα διαβάσει αποσπάσματα από ποιήματα της Κικής Δημουλά και παράλληλα θα εκτεθούν και χαρακτικά εμπνευσμένα από ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου.

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1931 στην Αθήνα. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Αθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Ελση (1957).

Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).

Τιμήθηκε το 1972 με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης». Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, πολωνικά, βουλγαρικά, γερμανικά και σουηδικά.

Το 2001 τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Tάγματος της Tιμής από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Από το 2002 έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία κατέλαβε την έδρα των γραμμάτων που είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Νικηφόρου Βρεττάκου, η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας μετά τις Γαλάτεια Σαράντη και Αγγελική Λαΐου.

Το 2009 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Européen de Littérature) για το σύνολο του έργου της, ενώ το 2010 τιμήθηκε και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος.

Χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι η προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών, η ασυνήθιστη χρήση κοινών λέξεων και η πικρή φιλοπαίγμων διάθεση. Αποσπάσματα του έργου της έχουν συμπεριληφθεί στα σχολικά διδακτικά βιβλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου