ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χειμωνιάτικο Ταξίδι

χειμωνιάτικο-ταξίδι-162567

Τον κύκλο τραγουδιών “Χειμωνιάτικο Ταξίδι”, έργο 89 του Φράντς Σούμπερτ, σε ποίηση Βίλχελμ Μύλλερ, θα παρουσιάσουν σε μια μοναδική συναυλία στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου ο Νικόλας Σπανός και ο Νίκος Ζαφρανάς, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου και ώρα 20:00, στο κτήριο Στρατώνα (στην κεντρική πλατεία). Την εκδήλωση διοργανώνει ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο Νικόλας Σπανός σπούδασε κλασσικό τραγούδι με την Ελένη Λιώνα και τον Άρη Χριστοφέλλη. Συνέχισε τις σπουδές του στο University of Maryland School of Music στις Η.Π.Α. με καθηγήτρια τη Linda Mabbs ως υπότροφος του Συλλόγου «Οι Φίλοι τηςΜουσικής Αθηνών» (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη») καθώς και του εκεί Πανεπιστημίου,απ’ όπου αποφοίτησε με Master of Music Degree στον τομέα Voice / Opera Performance.Περαιτέρω, ειδικεύθηκε στο Lied & Oratorio (Postgradualer Lehrgang) στο Musikuniversitatτης Βιέννης με καθηγητή τον διακεκριμένο κορρεπετίτορα Charles Spencer. Υπήρξε ενεργόμέλος σεμιναρίων με επιφανείς διδασκοντες (Kurt Equiluz, Delores Ziegler, Anna Tomowa – Sintow, Michael Chance). Έχει διακριθεί για τη συμμετοχή του σε όπερες, ορατόρια,ρεσιτάλ και θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα ως σολίστ με τηνΕθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το ΕθνικόΘέατρο, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τηνΟρχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα Αθηνών, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ., την Venice Baroque Orchestra, τους Les Talens Lyriques,την Salzburger Konzertgesellschaft, την Orchester 1756 Salzburg, καθώς και με μικρότερασύνολα παλιάς μουσικής στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Είναι τακτικός συνεργάτης τωνbaroque ensembles “Ex Silentio”, “Latinitas nostra” καθώς και των “Pandolfis ConsortWien”, “Ensemble Continuum” και “Ensemble 1756”.

Βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με Τιμητική Διάκριση ως «Καλύτερος Νέος Τραγουδιστής της χρονιάς» για την ερμηνεία του στο ρόλο του Αρσαμένη («Ξέρξης»,Ε.Λ.Σ.), ενώ απέσπασε το Α΄ Βραβείο στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Λυρικού Τραγουδιούτης «ΤΕΧΝΗΣ». Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις όπερας του Handel(«Ορέστης», 2004 και «Ταμερλάνος», 2006) από τη γερμανική δισκογραφική εταιρείαMDG, καθώς και σε ηχογράφηση της Venice Baroque Orchestra με άριες Μπαρόκ με θέματους Ολυμπιακούς Αγώνες (2011), με τη δισκογραφική εταιρεία “NAIVE”. Το 2013ηχογράφησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα του Β. Κατσούλη “Orfeo” και το 2014συμμετείχε στη μαγνητοσκόπηση DVD της όπερας “Le Fate” του A Ristori, σε παραγωγήτου ιταλικού Ensemble Alraune (προς κυκλοφορία το 2016).Ζει μόνιμα στη Βιέννη και δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη.

Ο Νίκος Ζαφρανας (πιάνο) πήρε Δίπλωμα Πιάνου με διακρίσεις από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Δόμνας Ευνουχίδου), συνέχισε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊ, ΗΠΑ, (τάξη Ian Hobson) και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Γκρατς, Αυστρία, (τάξη W. Kamper), λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο “Magister artium”. Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα, Αλβανία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κροατία, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Ν. Αφρική, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων Piandaemonium & Transcription Ensemble. Έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και έργα μουσικής δωματίου για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθώς και σε CD. Εργάστηκε ως μουσικός προετοιμαστής για τη Styriarte (Αυστρία), το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Όπερα Θεσσαλονίκης σε πολυάριθμες παραγωγές όπερας. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου