ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι 9+1 πιο παράξενες φοβίες των ανθρώπων – Δεν τις έχετε ξανακούσει

οι-91-πιο-παράξενες-φοβίες-των-ανθρώπων-896368

Εντάξει, είναι γνωστό ότι ο φόβος υπάρχει μέσα σε όλους μας. Κάποιοι από εμάς μπορούμε να τους προσπεράσουμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται χρώματα ή ακόμα και να… μιλήσουν;

Δείτε παρακάτω τα πιο παράξενα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν τρόμο.

Εφηβοφοβία

Όλοι υπήρξαμε νέοι κάποτε, κι όμως κάποιοι μεγαλώνοντας φαίνεται πως νιώθουν τρόμο για τους νεότερους.

Κύριος λόγος είναι η αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ για τους νέους σήμερα.

Παιδιά που πίνουν, που μιλάνε άσχημα και που είναι έτοιμοι ακόμα και να χειροδικήσουν εναντίον μεγαλύτερων έχουν δημιουργήσει μια «φοβία» και «επιφυλακτικότητα» για την νέα γενιά.

Φόβος των ανοιχτών ματιών

Εάν δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός, οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να κρατήσουμε τα μάτια μας κλειστά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ωστόσο, υπάρχουν και… κάποιοι άνθρωποι που φοβούνται να διατηρήσουν τα μάτια τους ανοιχτά. Ο φόβος αυτός συνήθως προκαλείται έπειτα από μια τραυματική εμπειρία, όπως για παράδειγμα το να δει κάποιος ένα μοιραίο δυστύχημα, να δει κάτι πραγματικά τρομακτικό στην τηλεόραση ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπος με μια κατάσταση που δεν θέλει (για παράδειγμα να δει τον σύντροφο του να τον απατά).

Εργοφοβία

Πρόκειται για τον φόβο της εργασίας και της δραστηριότητας – μια φοβία που δεν είναι αποδεχτή από τους εργοδότες, αλλά υπάρχει και μάλιστα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα.

Ο φόβος αυτός δεν σχετίζεται μόνο με τον φόρτο εργασίας ή την εύρεση δουλειάς (καθώς πολλοί θα μπορούσαν να πουν πως πρόκειται για τεμπελιά), αλλά και με τον φόβο της αποτυχίας.

Hippopotomonstrosesquipedaliophobia

Γνωστή και ως… φόβος για τις μεγάλες λέξεις. Είναι αρκετά ειρωνικό πως οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια τόσο μεγάλη λέξη γι αυτή την φοβία, αλλά είναι αληθινή.

Κάποιοι άνθρωποι τρομάζουν όταν βλέπουν πολυ-πολυσύλλαβες λέξεις, αφού δεν ξέρουν πως να τις προσφέρουν.

Ηλιοφοβία

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η συνεχής και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αλλά όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να τρομοκρατηθούν.

Πιο συγκεκριμένα έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο της ηλιοφοβίας, δηλαδή ενός παθολογικού τρόμου, ο οποίος ωθεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με τον ήλιο ακόμα και μια ανοιξιάτικη ημέρα.

Ξανθοφοβία

Πρόκειται για τον φόβο που έχουν κάποιοι για το κίτρινο χρώμα. Όσο ανόητο κι αν ακούγεται, κάποιοι άνθρωποι δεν τρομάζουν μόνο στην θέαση του κίτρινου χρώματος αλλά τρομάζουν ακόμα και στο άκουσμα της λέξης!

Ο φόβος αυτός προ ήλθε πιθανότατα από κάποιο συναισθηματικό τραύμα που σχετίστηκε με το κίτρινο χρώμα.

Ουρανοφοβία

Κάποιοι μπορεί να νιώθουν ηρεμία όταν κοιτάζουν τον ουρανό, για κάποιους όμως είναι αρκετά τρομακτικό.

Ο φόβος αυτός συνδέεται με άλλες φοβίες όπως υψοφοβία, ο φόβος τους θανάτου ή η μετά θάνατον ζωή.

Δειπνοφοβία

Πρόκειται για τον τρόμο που προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους η σκέψη πως πρέπει να συζητήσουν κατά τη διάρκεια του δείπνου και γενικά του φαγητού.

Εάν βρεθείτε με κάποιον που έχει αυτή τη φοβία, θα είστε τυχεροί αφού θα απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς διάλειμμα.

Πεθεροφοβία

Κι όμως… δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο! Άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν φοβίες με τις πεθερές τους, σε τέτοιο σημείο που να κάνουν τα πάντα ώστε να αποτρέψουν ακόμη και το ενδεχόμενο συνάντησης.

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου