ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Αναβάλλεται ξανά η εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής Artemis 1

nasa-αναβάλλεται-ξανά-η-εκτόξευση-του-πυρ-891413

Δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως ήταν προγραμματισμένο η εκτόξευση του νέου πρωτοποριακού πυραύλου της NASA για τη Σελήνη.

Συγκεκριμένα, η πολυαναμενόμενη αποστολή Artemis 1, δεν θα ξεκινήσει το ταξίδι της στο Διάστημα -ούτε αυτήν την Τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί- λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Υπό την απειλή της τροπικής καταιγίδας «Ίαν», που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα νότια της Τζαμάκιας, η NASA θα προετοιμάσει τον πύραυλο και θα τον μεταφέρει για ασφάλεια στο κτίριο συναρμολόγησης.

Ο «Ίαν» αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σε κυκλώνα τις επόμενες ημέρες και θα κατευθυνθεί, μέσω του Κόλπου του Μεξικού, προς τη Φλόριντα, όπου βρίσκεται το διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Υπενθυμίζεται πως οι προηγούμενες προσπάθειες εκτόξευσης της αποστολής Artemis 1 είχαν αναβληθεί, καθώς είχε παρατηρηθεί διαρροή υδρογόνου κατά την πλήρωση των δεξαμενών του πυραύλου SLS με χωρητικότητα 3,7 εκατ. λίτρα καυσίμου.

Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, μεταφέρει την κάψουλα Orion, με επιβάτες τρία ανδρείκελα, σε μια πτήση που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη πριν επιστρέψει πέφτοντας στον Ειρηνικό περίπου 40 ημέρες αργότερα.

Η ίδια πτήση προγραμματίζεται να επαναληφθεί με πλήρωμα το 2024, πριν την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης που θα ακολουθήσει το 2025 το νωρίτερο και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την SpaceX του Έλον Μασκ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου