ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επέστρεψε ο «Seres» στην Ελλάδα

επέστρεψε-ο-seres-στην-ελλάδα-833522

Στο ελληνικό έδαφος επέστρεψε ο Μετεωρίτης «Seres» και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τον Μετεωρίτη που έπεσε στις Σέρρες τον τον Ιούνιο του 1818, αλλά τελικά κατέληξε στη Βιένη.

Ο «Seres» είναι ο μόνος μετεωρίτης, από τους περίπου 67.000 που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, που προέρχεται από την Ελλάδα και αναφέρεται επίσημα ως ελληνικής προέλευσης στη βάση δεδομένων του διεθνούς Δελτίου Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου. Ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών (το 86% περίπου των μετεωριτών) και αποτελεί υπόλειμμα των πρώτων σταδίων της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, καθώς η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών.

Από χέρι σε χέρι έφτασε στην Αυστρία

Οι δύο Γερμανοί που τον είχαν δει να πέφτει, το 1818, τον εντόπισαν έπειτα από λίγες ημέρες και τον παρέδωσαν στον Οθωμανό πασά της περιοχής. Εκείνος τον έδωσε στον Γερμανό γιατρό του, ο οποίος με τη σειρά του τον έδωσε σε έναν Αυστριακό καθηγητή χημείας, τον Αντρέας Σέρερ. Τελικά, αυτός τον δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου εκτίθεται από το 1844.

Στα χέρια του αυστριακού μουσείου βρίσκονται τέσσερα κομμάτια από τον «ελληνικό» μετεωρίτη: το μεγαλύτερο (που θα έλθει στην Ελλάδα), έχει βάρος 4,6 κιλά, ένα μικρότερο είναι 1,3 κιλά, ενώ υπάρχουν και δύο άλλα των 52 και 150 γραμμαρίων. Στο Μουσείο Ηρακλειδών θα εκτεθεί σε γυάλινη προθήκη, με σταθερές συνθήκες υγρασίας και θα απαγορεύεται να τον αγγίξουν οι επισκέπτες, για να μην τον «μολύνουν».

Ο Μετεωρίτης «Seres»

Επεσε στις Σέρρες τον Ιούνιο του 1818

Τον εντόπισαν δύο Γερμανοί μετά την πτώση του

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου