ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Παρατείνεται η αποστολή New Horizons, κόβεται το Dawn

nasa-παρατείνεται-η-αποστολή-new-horizons-κόβεται-τ-821781

Η NASA έδωσε επίσημα έγκριση για επέκταση της αποστολής New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) στη Ζώνη του Κάιπερ πέρα από τον Πλούτωνα, απέρριψε όμως την παράταση της αποστολής Dawn (Χαραυγή) στη Ζώνη των Αστεροειδών.

Μετά την ιστορική επίσκεψη στον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, το New Horizons θα ταξιδέψει μέχρι το 2014 ΜU69, ένα από τα παγωμένα σώματα της Ζώνης του Κάιπερ, το οποίο έχει διάμετρο μόλις 30 χιλιόμετρα.

Την 1η Ιανουαρίου 2019, το σκάφος θα εξετάσει το μακρινό αντικείμενο από απόσταση τέσσερις φορές μικρότερη σε σχέση με το κοντινό πέρασμά του από τον Πλούτωνα.

«Η αποστολή του σκάφους στον Πλούτωνα υπερέβη τις προσδοκίες μας και ακόμη και σήμερα το New Horizons συνεχίζει να στέλνει εκπληκτικά δεδομένα. Έχουμε τη χαρά να συνεχίσουμε τώρα στα σκοτεινά βάθη του εξωτερικού ηλιακού μας συστήματος, προς ένα επιστημονικό στόχο, το 2014 MU69, το οποίο δεν είχε καν ανακαλυφθεί όταν εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος» δήλωσε ο διευθυντής πλανητικής επιστήμης της NASA Τζιμ Γκριν.

Δύει η Χαραυγή

Από την άλλη, η NASA αποφάσισε να κρατήσει το σκάφος Dawn (Χαραυγή) σε τροχιά γύρω από τον τον πλανήτη νάνο Δήμητρα, και να μην επεκτείνει την αποστολή του μέχρι τον μεγάλο αστεροειδή 145 Αδεόνα, διαμέτρου 150 χιλιομέτρων, όπως ήταν τα αρχικά σχέδια.

Πριν από τη Δήμητρα, το Dawn είχε επισκεφθεί τoν πλανήτη νάνο Εστία, ο οποίος βρίσκεται κι αυτός στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

«Καθώς η Δήμητρα πλησιάζει στο περιήλιό της, την ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο, θεωρούμε ότι θα μας προσφέρει πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις από ό,τι ένα πέρασμα από την Αδεόνα το 2019».

Όμως οι επιστήμονες της αποστολής δήλωσαν έκπληκτοι και απογοητευμένοι από την απόφαση της NASA.

Ακόμα, ξ NASA αποφάσισε να δώσει το «πράσινο» φως για τη συνέχιση των πέντε εν εξελίξει αποστολών της στον Άρη, των δορυφόρων MRO, MAVEN και Mars Odyssey και των ρομπότ Opportunity και Curiosity.

Ενέκρινε ακόμα παράταση ζωής για τον δορυφόρο LRO στη Σελήνη, καθώς και της συμμετοχής της στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή αποστολή Mars Express στον Αρη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου