ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερίων: το φεγγάρι του Κρόνου που μοιάζει με σφουγγάρι

υπερίων-το-φεγγάρι-του-κρόνου-που-μοιά-541685

Το αντικείμενο αυτής της εικόνας μοιάζει εκπληκτικά με ένα πορώδες θαλάσσιο σφουγγάρι, που επιπλέει στο κατάμαυρο περιβάλλον μιας βαθιάς θάλασσας.

Πράγματι, το κρύο, εχθρικό και ερημικό περιβάλλον των βαθέων υδάτων δεν διαφέρει πολύ από το βαθύ διάστημα. Σε αυτή τη φωτογραφία απεικονίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια ένα από τα εξωτερικά φεγγάρια του Κρόνου, ο Υπερίων. Την εικόνα έστειλα στη Γη το μη επανδρωμένο σκάφος Cassini, όταν πραγματοποίησε flyby (κοντινή διέλευση) στο μικρό φεγγάρι στις 26 Σεπτεμβρίου 2005.

Κατά τη διάρκεια της flyby, ο Υπερίων εξαπέλυσε μια δέσμη φορτισμένων σωματιδίων προς το διαστημικό σκάφος, προκαλώντας ένα τεράστιο ηλεκτροσόκ τάσης 200 Βολτ. Φαίνεται ότι η επιφάνεια του Υπερίωνος γίνεται ηλεκτροστατικά φορτισμένη, καθώς λούζεται από φορτισμένα σωματίδια, τόσο εκείνα που συνεχώς ρέουν στο διάστημα από τον Ήλιο όσο και τα εγκλωβισμένα στο εσωτερικό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη Κρόνου.

Ενώ οι αστρονόμοι περίμεναν πως πολλά σώματα σε όλο το Ηλιακό Σύστημα είναι φορτισμένα, τα δεδομένα από την κοντινή διέλευση του Cassini αντιπροσωπεύουν την πρώτη έως σήμερα εμπειρία ενός φορτισμένου φυσικού αντικειμένου στο διάστημα εκτός από το δικό μας φεγγάρι.

Το σχήμα του Υπερίωνος μοιάζει λίγο με πατάτα και με διαστάσεις 410Χ260Χ220 χιλιόμετρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σώματα ακανόνιστου σχήματος στο ηλιακό μας σύστημα.

Η παράξενη, σχεδόν «αφρώδης» εμφάνιση, μπορεί να αποδοθεί στο ότι έχει πολύ χαμηλή πυκνότητα για το μέγεθός του. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων ολόκληρο το φεγγάρι είναι πορώδες, σαν σφουγγάρι, με καλοδιατηρημένους κρατήρες όλων των σχημάτων και μεγεθών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η σελήνη αποτελείται κυρίως από πάγο νερού και βράχους.

Οι εικόνες λήφθηκαν με τον συνδυασμό υπέρυθρων ακτίνων και φίλτρων πράσινης και υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η φυσική ερυθρότητα της επιφάνειας του Υπερίων μετριάστηκε σε αυτή την ψευδοχρωματισμένη εικόνα για να ενισχύσει την προβολή των χαρακτηριστικών της επιφάνειας του φεγγαριού.

Όταν λήφθηκε η εικόνα, το Cassini βρισκόταν περίπου 62.000 χιλιόμετρα από τον Υπερίωνα και η κλίμακα της εικόνας είναι 362 μέτρα ανά εικονοστοιχείο (pixel).

Η αποστολή Cassini-Huygens είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της NASA, ESA και της Ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας ASI.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου