ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βιονικοί φακοί ματιών χαρίζουν άψογη όραση

βιονικοί-φακοί-ματιών-χαρίζουν-άψογη-499576

Νέο εμφύτευμα υπόσχεται τρεις φορές καλύτερη όραση από 20/20

Από τα γυαλιά οράσεως περάσαμε στους κλασικούς φακούς επαφής. Μετά στη ζωή μας ήρθαν οι επεμβάσεις με τη βοήθεια λέιζερ για τη βελτίωση της όρασης και άλλες τεχνικές για την αποκατάσταση και τη διόρθωση της όρασης των ασθενών.

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο χώρο της οφθαλμολογίας έχει να κάνει με τους «βιονικούς φακούς επαφής», οι οποίοι υπόσχονται όχι μόνο να αποκαταστήσουν την όραση, αλλά και να την ενισχύσουν έως και τρεις φορές παραπάνω (πάνω από το 20/20), όπως σημειώνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Μάλιστα, η χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση των φακών δε διαρκεί πάνω από οκτώ λεπτά, με την όραση του ασθενούς να αποκαθίσταται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ο βιονικός φακός Ocumetic Bionic Lens δημιουργήθηκε από τον Dr Garth Webb.

Ο ίδιος εξήγησε, ότι η διάρκειας μόλις 8 λεπτών της ώρας επέμβαση περιλαμβάνει την αναδίπλωση του φακού σε μια σύριγγα με διάλυμα φυσιολογικού ορού και την τοποθέτησή του στο μάτι. «Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα η όραση του ασθενούς έχει διορθωθεί και είναι τρεις φορές καλύτερη από το 20/20» είπε ακόμη ο Dr Webb, τονίζοντας ότι η επέμβαση είναι το ίδιο ανώδυνη και ήπια, όπως και η επέμβαση για τον καταρράκτη.

Η οπτική οξύτητα – ή η δυνατότητα να βλέπει κανείς περίτεχνες λεπτομέρειες στο χώρο – μετριέται με το διάγραμμα Snellen το οποίο χρησιμοποιείται από οπτομέτρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σημείο αναφοράς που θεωρείται ως υγιές και φυσιολογικό είναι το 20/20.

Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να δει την ίδια γραμμή γραμμάτων όταν στέκεται σε μια απόσταση 20 ποδιών, σε σχέση με αυτό που ένα «φυσιολογικό» άτομο βλέπει από την ίδια απόσταση.

Για παράδειγμα, όραση 20/40 σημαίνει ότι ο ασθενής βλέπει στα 20 πόδια ό,τι βλέπει ένας φυσιολογικός άνθρωπος στα 40 πόδια.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου