ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γεννήθηκε μωρό από ωοθήκη που καταψύχθηκε πριν την εφηβεία

γεννήθηκε-μωρό-από-ωοθήκη-που-καταψύχ-477662

Μία 27χρονη από το Βέλγιο έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο η οποία αποκτά μωρό με τη χρήση ωοθηκικού ιστού που καταψύχθηκε πριν αρχίσει να έχει έμμηνο ρύση.

Η νεαρή γυναίκα έπασχε από δρεπανοκυτταρική αναιμία και η κατάστασή της ήταν τόσο σοβαρή, ώστε στα 14 της χρόνια χρειάσθηκε μεταμόσχευση μυελού των οστών από τον αδελφό της.

Η μεταμόσχευση αυτή εφαρμόζεται σε μικρό αριθμό παιδιών με δρεπανοκυτταρική αναιμία που έχουν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της νόσου τους και η ζωή τους κινδυνεύει, και συνήθως τα απαλλάσσει από την ασθένεια.

Ωστόσο πριν την μεταμόσχευση οι μικροί ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό τους – και τα φάρμακα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα.

Η γυναίκα γέννησε ένα υγιές αγοράκι το Νοέμβριο του 2014 και οι λεπτομέρειες της περίπτωσής της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Human Reproduction».

Η γυναίκα, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της, κατάγεται από το Κονγκό, όπου και διαγνώστηκε στα πέντε της χρόνια με δρπενακυτταρική αναιμία.

Στα 11 της χρόνια, μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Βέλγιο. Καθώς περνούσε ο καιρός, η κατάστασή της επιδεινωνόταν και σύντομα οι γιατροί αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση.

Χημειοθεραπεία

Αυτού του είδους η μεταμόσχευση απαιτεί τη λήψη χημειοθεραπείας πριν από την εκτέλεσή της, που μπορεί να καταστρέψει την ικανότητα των ωοθηκών ή των όρχεων να παράγουν ωάρια ή σπερματοζωάρια αντιστοίχως.

Οι νεαρές γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν μετά από χημειοθεραπεία (λ.χ. για καρκίνο), μπορούν να υποβληθούν σε προληπτική αφαίρεση και κατάψυξη ωαρίων, αλλά τα κορίτσια στην προεφηβεία δεν διαθέτουν ώριμα ωάρια που μπορούν να αφαιρεθούν.

Στην διεθνή ιατρική βιβλιογραφία έχει αναφερθεί η γέννηση τουλάχιστον 35 βρεφών έπειτα από κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού που ελήφθη από ενήλικες γυναίκες, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν δημοσιεύσεις για τεκνοποίηση μετά από λήψη του ιστού στην προεφηβεία ή εφηβεία.

Στην περίπτωση του Βελγίου, οι γιατροί αποφάσισαν να αφαιρέσουν την δεξιά ωοθήκη του νεαρού κοριτσιού και να καταψύξουν τμήματά της. Αυτό έγινε στα 14 της χρόνια πριν αποκτήσει έμμηνο ρύση αλλά αφού είχαν αναπτυχθεί οι μαστοί της (αποτελεί ένδειξη ότι βρισκόταν στην προεφηβεία).

Η μεταμόσχευση την θεράπευσε τελικά από την ασθένειά της, αλλά δύο χρόνια αργότερα η αριστερή της ωοθήκη έπαψε να λειτουργεί και έτσι άρχισε ορμονοθεραπεία για να αποκαταστήσει τον έμμηνο κύκλο της.

Λειτουργικός ιστός

Δέκα χρόνια αργότερα, η γυναίκα θέλησε να αποκτήσει παιδί. Έτσι, οι γιατροί ξεπάγωσαν τμήμα του αποθηκευμένου ιστού και μεταμόσχευσαν τέσσερα κομμάτια του σε ό,τι έχει απομείνει από την αριστερή ωοθήκη της και 11 άλλα κομμάτια στην κοιλιά της.

Της ζήτησαν επίσης να διακόψει την ορμονοθεραπεία.

Πέντε μήνες αργότερα, ο μεταμοσχευθείς ωοθηκικός ιστός ανταποκρίθηκε στις φυσικές ορμόνες που κυκλοφορούσαν στο σώμα της και ανέπτυξε ωοθυλάκια, τα οποία περιείχαν ώριμα ωάρια.

Τελικά, ενάμιση χρόνο αργότερα, η γυναίκα έμεινε έγκυος με φυσικό τρόπο και πριν από επτά μήνες απέκτησε το αγοράκι της.

Η περίπτωσή της υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να διατηρηθεί η γονιμότητα σε κορίτσια που δεν έχουν ακόμα μπει στην εφηβεία αλλά χρειάζονται χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για να σώσουν τη ζωή τους.

Όμως «δεν είναι ακόμα σαφές εάν η ίδια τεχνική θα μπορούσε να είναι επιτυχής και σε μικρότερης ηλικίας παιδιά, δεδομένου ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η ασθενής είχε μπει στην προεφηβεία όταν έκανε τη θεραπεία παρότι δεν είχε ακόμα έμμηνο ρύση», δήλωσε η επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που την ανέλαβε, η δρ Isabelle Demeestere, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Erasme του Πανεπιστημίου Libre των Βρυξελλών (ULB).

Όπως και να’ χει, ο ωοθηκικός ιστός που της μεταμοσχεύθηκε εξακολουθεί να λειτουργεί και οι γιατροί πιστεύουν ότι η 27χρονη μπορεί να αποκτήσει κι άλλα παιδιά αν το θέλει.

Κι αν ακόμα, όμως, ο ιστός ατροφήσει, δεν θα απομείνει δίχως επιλογές, αφού οι γιατροί τής τοποθέτησαν μόνο ένα τμήμα του ιστού που είχε καταψυχθεί και ανά πάσαν στιγμή μπορεί να υποβληθεί σε επαναληπτική μεταμόσχευση.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου