ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η NASA καθυστερεί το πρόγραμμα επανόδου στη Σελήνη λόγω… μήνυσης

η-nasa-καθυστερεί-το-πρόγραμμα-επανόδου-σ-460087

Η SpaceX δεν θα αναλάβει το πρόγραμμα 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεπε την επάνοδο του ανθρώπου στη Σελήνη αφού η NASA κατέληξε στην απόφαση να θέσει το σχετικό πρόγραμμα σε αναστολή. Σύμφωνα με το Reuters, η αναστολή του προγράμματος είναι προσωρινή και προέκυψε αφού η εταιρεία Blue Origin, του Τζεφ Μπέζος, κατήγγειλε τη συμφωνία σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

«Σε αντάλλαγμα για αυτή την προσωρινή παύση των εργασιών, όλα τα μέρη συμφώνησαν σε ένα ταχύτερο πρόγραμμα διεκπεραίωσης των δικαστικών διαφορών, το οποίο θα εκπνεύσει την 1η Νοεμβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος.

Η Blue Origin μήνυσε τη NASA για την απόφασή της να δώσει το σχετικό συμβόλαιο μόνο στην εταιρεία SpaceX, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι θα υπάρξουν δύο ανάδοχοι του προγράμματος. Ιστορικά, η NASA συνηθίζει να συνεργάζεται με περισσότερους του ενός αναδόχων στα προγράμματά της ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι εγκρίθηκε μέρος μόνο του προϋπολογισμού που αιτήθηκε για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο προβλέπει την μεταφορά αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης με το διαστημικό σκάφος Orion.

Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας του Μπέζος κατά της απόφασης, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν να υποβάλλει επίσημη διαμαρτυρία στο GAO (Government Accountability Office – αντίστοιχο του δικού μας Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Εκείνη η διαμαρτυρία είχε καθυστερήσει το συμβόλαιο της SpaceX για 95 ημέρες, άρα πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η NASA και η εταιρεία του Ίλον Μασκ «παγώνουν» το πρόγραμμα. Η Blue Origin θεωρεί ότι η διαδικασία επιλογής ήταν άδικη, καθώς δεν της δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσει αναθεωρημένη πρόταση, όπως έγινε με την SpaceX.

Ουσιαστικά, το GAO απέρριψε την υπόθεση συμπεραίνοντας ότι η αξιολόγηση όλων των προτάσεων εκ μέρους της NASA ήταν «λογική και συνεπής με την ισχύουσα νομοθεσία περί προμηθειών, τον κανονισμό και τους όρους της προκήρυξης». Πάντως, πριν το GAO εκδώσει την απόφασή του, ο Μπέζος σε ανοικτή επιστολή προς τη NASA ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί πληρωμών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντάλλαγμα για μια σύμβαση του προγράμματος με σταθερές τιμές.

Το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έχει ορίσει ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση στις 14 Οκτωβρίου.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου