ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα

ρώσος-κοσμοναύτης-έσπασε-το-παγκόσμι-447717

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), έσπασε τη Δευτέρα το ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα (803 μέρες, εννέα ώρες και 41 λεπτά), ενώ φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις 1000 μέρες. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ανήκε στον συμπατριώτη του Σεργκέι Κρικάλεφ.

Ο 57χρονος Παντάλκα αυτή τη στιγμή διοικεί τον ISS και πρόκειται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει συμπληρώσει 878 μέρες (μη συνεχόμενης) παραμονής στο διάστημα. Όμως προτίθεται να επανέλθει στο μέλλον, προκειμένου να σπάσει το φράγμα των 1.000 ημερών.

Πρόκειται για το πέμπτο ταξίδι του έμπειρου Ρώσου κοσμοναύτη στο διάστημα, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». Στην τωρινή αποστολή του συνοδεύεται από τον επίσης Ρώσο Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Αμερικανό αστροναύτη Σκοτ Κέλι, οι οποίοι θα παραμείνουν στον ISS για ένα έτος ακόμη, αφότου θα έχει φύγει ο Παντάλκα.

Η παρατεταμένη παραμονή στο διάστημα αποτελεί μια σωματική και ψυχική πρόκληση για τους ανθρώπους. Όμως η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες θέλουν να προετοιμασθούν κατάλληλα ενόψει και της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον ’Αρη.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το νέο ρεκόρ του Παντάλκα, αφότου θα έχει 5% περισσότερο χρόνο στο διάστημα σε σχέση με τον προκάτοχό του Κρικάλεφ, κάτι που θα συμβεί στις αρχές Αυγούστου.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου