ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αλτσχάιμερ: Διάγνωση της προδιάθεσης για άνοια με ένα δίλεπτο τεστ

αλτσχάιμερ-διάγνωση-της-προδιάθεσης-413101

Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ κατά κανόνα διαγιγνώσκεται πολύ αργότερα από την εκδήλωσή της, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες αντιμετώπισής της. Τώρα μια πρωτοποριακή έρευνα στη Βρετανία επιτρέπει τον εντοπισμό της προδιάθεσης για άνοια μέσω ενός εύκολου ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Η 21η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ, της δυσλειτουργίας του εγκεφάλου που πλήττει την ικανότητα σκέψης και μνήμης και αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία των δύο τρίτων (μεταξύ 60% και 70%) των περιστατικών άνοιας στον πληθυσμό.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, δημοσιεύθηκε στη Βρετανία επιστημονικό άρθρο για έρευνα που βοηθά στον εντοπισμό των πρόδρομων ενδείξεων της άνοιας μέσω μιας απλής εξέτασης.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση The Conversation υπογράφει ο Τζορτζ Στόθαρτ, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, στη βόρεια Αγγλία, αναλύεται η μέθοδος ελέγχου της εγκεφαλικής λειτουργίας, και συγκεκριμένα των εγκεφαλικών κυμάτων με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφικού (EEG) κράνους.

Η βάση της έρευνας είναι το σύστημα οπτικής μνήμης του εγκεφάλου που αντιδρά στα ερεθίσματα από την όραση. Οι αντιδράσεις σε εικόνες που εμφανίζονται σε αλληλουχία καταγράφονται από το κράνος και περνούν σε βάση δεδομένων για καταχώριση και σύγκριση.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περί τα δύο λεπτά και δεν απαιτεί καν την ενεργή συμμετοχή με ερωτήσεις και απαντήσεις, αρκεί μόνο η καταγραφή των αντιδράσεων του εγκεφάλου. Τυχόν ελλιπής αντίδραση στην επανάληψη των ίδιων ερεθισμάτων εκτιμάται ότι αποτελεί ασφαλή ένδειξη προδιάθεσης για άνοια.

Επιπλέον ξεπερνά τον σκόπελο του άγχους που μπορεί να έχει ένας εξεταζόμενος, αφού δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτε, πράγμα που προσφέρει πολύ ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με το άρθρο, το Αλτσχάιμερ εντοπίζεται έως και 20 έτη μετά την έναρξη της ασθένειας σε έναν εγκέφαλο, δηλαδή συνήθως πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Πηγή: The Conversation

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου