ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ομάδα αντιβιοτικών ενοχοποιείται για απώλεια της ακοής

ομάδα-αντιβιοτικών-ενοχοποιείται-γι-396000

Μια συγκεκριμένη ομάδα αντιβιοτικών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση θανατηφόρων βακτηριακών λοιμώξεων ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας της ακοής, όπως προκύπτει από μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα.

Ωστόσο, οι αμινογλυκοσίδες συχνά χορηγούνται και σε νεογνά με επικίνδυνεςλοιμώξεις για την υγεία τους.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας Πήτερ Στάγιερ, μελέτησαν τις αμινογλυκοσίδες, που χορηγούνται για την θεραπεία της μηνιγγίτιδας, της βακτηριαιμίας και των αναπνευστικών λοιμώξεων σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τα αισθητηριακά κύτταρα στο έσω ους, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση του ήχου και της κίνησης.

Οι επιστήμονες χορήγησαν χαμηλές δόσεις αμινογλυκοσίδης σε υγιή ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αυτά εμφάνισαν μικρού βαθμού απώλεια ακοής. Ωστόσο, τα πειραματόζωα που είχαν φλεγμονή χαρακτηριστική αυτών που συνήθως αντιμετωπίζουν οι αμινογλυκοσίδες στους ανθρώπους εμφάνισαν μεγαλύτερου βαθμού απώλεια ακοής όταν πήραν τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά.

«Η φλεγμονή λόγω βακτηριακής λοίμωξης ενισχύει την απορρόφηση των αμινογλυκοσίδων από το έσω ους, αυξάνοντας έτσι ουσιαστικά τον κίνδυνο απώλειας ακοής» εξηγεί ο Δρ Στάγιερ.

Και επισημαίνει ότι σήμερα είναι αποδεκτό ότι ορισμένοι ασθενείς θα πρέπει να πληρώσουν ένα «τίμημα» προκειμένου να επιβιώσουν από μια επικίνδυνη για τη ζωή τους λοίμωξη. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι η απώλεια της ακοής τους.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε στους κλινικούς γιατρούς ασφαλείς εναλλακτικές θεραπείες ώστε να μην θυσιάζεται καμιά αίσθηση προκειμένου να σωθεί η ζωή του ασθενή» καταλήγει ο ερευνητής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου