ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Ηλιακό μας Σύστημα χώρεσε σε 11 χιλιόμετρα

το-ηλιακό-μας-σύστημα-χώρεσε-σε-11-χιλιό-314617

Οι απεικονίσεις του Ηλιακού μας Συστήματος που έχετε δει μέχρι σήμερα πιθανότατα είναι λανθασμένες. Όχι ως προς τη σειρά των πλανητών, αλλά ως προς την κλίμακα. «Καμία διαθέσιμη εικόνα του Ηλιακού Συστήματος δεν έχει πραγματική κλίμακα» λέει ο Γουάιλι Όβερστριτ, ένας νεαρός κινηματογραφιστής που παρέα με τους φίλους του δημιούργησε ένα ακριβές μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος υπό κλίμακα.

Σε αυτό η Γη δεν είναι παρά ένας βόλος μέσα σε έναν κύκλο διαμέτρου 11,3 χιλιομέτρων.
Το έργο της παρέας του Όβερστριτ έπρεπε αναγκαστικά να είναι μεγάλο. «Αν προσπαθήσεις να βάλεις τις τροχιές των πλανητών υπό κλίμακα σε μια σελίδα χαρτί, οι πλανήτες θα ήταν μικροσκοπικοί και δεν θα φαίνονταν» εξηγεί ο ίδιος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ενα μοντέλο υπό κλίμακα

Η ομάδα ταξίδεψε στην έρημο Μπλακ Ροκ της Νεβάδα για να κατασκευάσει ένα μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος. Ο σχεδιασμός των τροχιών των οκτώ πλανητών και η κινηματογράφηση του μοντέλου με timelapse videos διήρκεσε 36 ώρες. Οι πλανήτες του μοντέλου φωτίστηκαν με λάμπες LED.

Ο Ήλιος, το κέντρο του συστήματος μοντέλου, είναι ένα μετεωρολογικό μπαλόνι με διάμετρο γύρω στο 1,5 μέτρο. Χιλιόμετρα μακριά, πρέπει κανείς να προσπαθήσει πολύ για να εντοπίσει τον μητρικό μας πλανήτη, τη Γη, έναν γυάλινο βόλο σαν αυτούς που παίζουν τα παιδιά.

Ο Δίας, σε απόσταση 1,38 εκατ. χιλιομέτρων από τον Ήλιο και μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αναπαριστάται από ένα πεπόνι. Ο Ερμής είναι μια μικρή σφαίρα με διάμετρο «δίφραγκου».

Στην πραγματικότητα, η τροχιά του Ποσειδώνα, του πιο απομακρυσμένου από τον Ήλιο πλανήτη, έχει διάμετρο γύρω στα εννέα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Η απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

«Αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω» λέει ο Όβερστριτ. «Ζούμε πάνω σε έναν βόλο που περιφέρεται στο τίποτα. Είναι συγκλονιστικό να συνειδητοποιεί κανείς αυτήν την αλήθεια».

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου