ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι φάλαινες κρατούν το μυστικό για τη δημιουργία του συνθετικού αίματος (εικόνες&βίντεο)

οι-φάλαινες-κρατούν-το-μυστικό-για-τη-δ-303384

Οι ιδιότητες των πρωτεϊνών που επιτρέπουν στις φάλαινες να παραμένουν ενεργές και δραστήριες κάτω από το νερό, κρατώντας την αναπνοή τους μέχρι και για δύο ώρες ίσως δώσουν την απάντηση στην παραγωγή του συνθετικού αίματος.

Αν οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιωθούν τότε θα επιτρέψουν στον Τζον Όλσον και τους συναδέλφους του στο Rice University να δημιουργήσουν συνθετικό αίμα.

Σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Biological Chemistry οι ερευνητές συγκρίνουν τη μυϊκή πρωτεΐνη μυοσφαιρίνη από ανθρώπους, φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά.

Η μυοσφαιρίνη αποθηκεύει οξυγόνο για άμεση χρήση μέσα σε μυϊκά κύτταρα, και η μελέτη έδειξε ότι τα θαλάσσια θηλαστικά διαθέτουν εξαιρετικά σταθερές «εκδόσεις» μυοσφαιρίνης, που τείνουν να μην «εκδηλώνονται».

Όπως εξηγεί ο Όλσον, οι φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά που πραγματοποιούν μεγάλες καταδύσεις μπορούν να συγκεντρώνουν 10-20 φορές περισσότερη μυοσφαιρίνη στα κύτταρά τους απ’ ό,τι οι άνθρωποι, και αυτό τους επιτρέπει να «κατεβάζουν» οξυγόνο απευθείας στους σκελετικούς μυς τους, παραμένοντας ενεργά ακόμα και ενώ κρατούν την αναπνοή τους.

«Ο λόγος για τον οποίο το κρέας της φάλαινας είναι τόσο σκούρο είναι το ότι είναι γεμάτο μυοσφαιρίνη, η οποία μπορεί να κρατά οξυγόνο. Αλλά όταν η μυοσφαιρίνη είναι “φρέσκια”, δεν περιέχει ακόμα αίμη. Διαπιστώσαμε πως η σταθερότητας της, χωρίς αίμη, μυοσφαιρίνης είναι ο παράγοντας «κλειδί» που επιτρέπει στα κύτταρα να δημιουργούν μεγάλες ποσότητες αιμοσφαιρίνης».

Στόχος του Όλσον και των υπόλοιπων ερευνητών είναι η δημιουργία ενός είδους βακτηρίων που θα μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες μιας άλλης πρωτεΐνης, που «συγγενεύει» με τη μυοσφαιρίνη.

Ο Όλσον έχει περάσει δύο δεκαετίες μελετώντας την αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι μια μεγαλύτερη, πιο πολύπλοκη πρωτεΐνη στο αίμα που μεταφέρει οξυγόνο. Αυτό που επιδιώκεται είναι η δημιουργία συνθετικού αίματος για μεταγγίσεις, καθώς, όπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία βασίζονται σε δωρεές αίματος.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου