ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πτερόσαυρος βγαλμένος από το… Game of Thrones

πτερόσαυρος-βγαλμένος-από-το-game-of-thrones-248567

Ακόμη και οι φοβεροί δράκοι της Καλίσι στο Game of Thrones πιθανότατα θα τρόμαζαν στην θέα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους πτερόσαυρου απολιθώματα του οποίου εντοπίστηκαν στην έρημο Γκόμπι στην Μογγολία. Τα απολιθώματα είχαν εντοπιστεί πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή Nemegt Formation της ερήμου η οποία αποτελεί ένα παλαιοντολογικό «παράδεισο» αφού εκεί ανακαλύπτονται συνεχώς απολιθώματα κάθε είδους ζώων (από ψάρια μέχρι δεινοσαύρους) που ζούσαν πριν από πολλά εκ. έτη. Οι ερευνητές που είχαν εντοπίσει τα απολιθώματα του πτερόσαυρου δεν κατάφεραν τελικά να τα ταυτοποιήσουν και έτσι τα έστειλαν για περαιτέρω αναλύσεις σε ειδικούς του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Οι επιστήμονες που τα μελέτησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα γιγάντιο πτερόσαυρο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν τα απολιθώματα ο πτερόσαυρος αυτός είχε άνοιγμα φτερών 11 μέτρα και ύψος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης! Μάλιστα όταν βρισκόταν στο έδαφος ο πτερόσαυρος αυτός μπορούσε ακόμη και να… περπατήσει χρησιμοποιώντας μέρος των τεράστιων φτερών του ως μπροστινά άκρα.

Οι επιστήμονες που έκαναν την μελέτη εκτιμούν ότι τρεφόταν κυρίως με νεαρής ηλικίας δεινοσαύρους που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους και ήταν σχετικά εύκολοι στόχοι. Ο πτερόσαυρος αυτός στον οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη κάποιο όνομα ζούσε πριν από περίπου 70 εκ. έτη και είναι σίγουρα αν όχι το μεγαλύτερο σίγουρα ένα από τα 2-3 μεγαλύτερα σε μέγεθος ιπτάμενα όντα που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Γη.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου