ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέο πέτρωμα στη Σελήνη ανακάλυψε το «Κουνέλι από Νεφρίτη»

νέο-πέτρωμα-στη-σελήνη-ανακάλυψε-το-κ-177062

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα πέτρωμα ανακάλυψε το μη επανδρωμένο σκάφος Yutu (σσ Κουνέλι από Νεφρίτη) που έστειλαν το 2013 οι Κινέζοι στη Σελήνη.

Η ανακάλυψη του Yutu δείχνει ότι ίσως ο δορυφόρος της Γης έχει πιο πολύπλοκη γεωλογική σύσταση από αυτό που πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Το κινεζικό ρομποτικό όχημα Yutu, το οποίο προσεδαφίσθηκε στον δορυφόρο του πλανήτη μας στα τέλη του 2013.

Παρόλο που το Yutu διέσχισε μόλις 114 μέτρα στην επιφάνεια του Φεγγαριού, προτού μια μηχανική βλάβη το θέσει εκτός λειτουργίας, κατάφερε να εντοπίσει εννέα διαφορετικά στρώματα πετρωμάτων στο σεληνιακό υπέδαφος.

Μέρος της κινεζικής αποστολής Chang’e-3 (σσ Πορφυρό Παλάτι), το Yutu ήταν η πρώτη πετυχημένη απόπειρα προσεδάφισης στη Σελήνη μετά το 1976 και την αποστολή Luna 24 της Σοβιετικής Ένωσης.

Το ρομποτικό όχημα κινήθηκε στη «Θάλασσα των Βροχών» (Mare Imbrium), μια μεγάλη περιοχή του βορείου σεληνιακού ημισφαιρίου, η οποία πιστεύεται ότι σχηματίσθηκε πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν λάβα πλημμύρισε έναν γιγάντιο κρατήρα.

H πιο πρόσφατη πρόσκρουση διαστημικού σώματος δημιούργησε έναν κρατήρα και έφερε στην επιφάνεια, το αρχαίο βασαλτικό πέτρωμα που διαμορφώθηκε όταν η λάβα κρύωσε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζονγκτσένγκ Λινγκ του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, , ανέλυσαν τα δείγματα του σεληνιακού βασάλτη και ανακάλυψαν συγκεντρώσεις ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων των οξειδίου του σιδήρου, οξειδίου του ασβεστίου και διοξειδίου του τιτανίου, διαφορετικές από εκείνες που περιέχουν τα πρώτα δείγματα, που συνέλεξαν οι αμερικανικές αποστολές Apollo και οι ρωσικές Luna στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Σύμφωνα με τον Λινγκ, το κινεζικό ρόβερ προσεδαφίστηκε πάνω σε ένα διαφορετικό είδος σεληνιακού πετρώματος, το οποίο εξακολουθεί να υποβάλλει σε γεωχημικές αναλύσεις παρότι έχει ακινητοποιηθεί.

Τις έρευνες πάνω στη Σελήνη συνεχίζει και το «μητρικό» σκάφος Chang’e-3, το οποίο μάλιστα φέρει το μοναδικό αυτή τη στιγμή τηλεσκόπιο στη Σελήνη και μας προσφέρει μοναδικές εικόνες του Σύμπαντος.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου