ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Cosmic Zoo

cosmic-zoo-173567

Ανάμεσα στα άστρα και στους πλανήτες ζουν… ζώα, πτηνά, έντομα, θαλάσσια είδη, ακόμη και δεινόσαυροι!

Ενας σωστός ζωολογικός κήπος! Αν δεν μας πιστεύετε, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες και θα το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Η πεταλούδα

Το πλανητικό νεφέλωμα M2-9 θυμίζει πεταλούδα με ανοιγμένα φτερά. Είναι ένα διπολικό πλανητικό νεφέλωμα: αντί για ένα, έχει στο κέντρο του δύο άστρα που βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο σε ένα δυαδικό σύστημα.

Οι δύο αστέρες ολοκληρώνουν μια περιφορά ο ένας γύρω από τον άλλον κάθε 100 χρόνια και η κίνηση αυτή, όπως πιστεύουν οι αστρονόμοι, δημιουργεί τα φτερά της πεταλούδας.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), τα φτερά του PN M2-9, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, 2.100 έτη φωτός μακριά από εμάς, εξακολουθούν να απλώνονται.

O Τυραννόσαυρος

Το νεφέλωμα N90 βρίσκεται στο Μικρό Μαγγελανικό Νέφος, έναν από τους γειτονικούς μας γαλαξίες, στον οποίο υπάρχουν πολλές περιοχές γέννησης νέων άστρων.

Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση 200.000 ετών φωτός από εμάς και έχει έκταση περίπου 150 ετών φωτός. Στην καρδιά του νεφελώματος βρίσκεται ένα σμήνος υπέρλαμπρων άστρων, το σμήνος NGC 602.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε λεπτομερείς εικόνες από το νεφέλωμα. Σε μία από αυτές οι επιστήμονες «είδαν» να σχηματίζονται τα τρομερά σαγόνια του Τυραννόσαυρου Ρεξ!

Ο Αετός

Το νεφέλωμα του Αετού βρίσκεται σε απόσταση 6.500 ετών από εμάς στον αστερισμό του Οφεως. Την 1η Απριλίου του 1995 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έστρεψε το βλέμμα του στο νεφέλωμα του Αετού και τράβηξε πολλές φωτογραφίες.

Μία από αυτές απεικόνιζε γιγάντιες «κολόνες» από διαστρικά αέρια και άλλη κοσμική ύλη.

Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτές τις κολόνες «Πυλώνες της Δημιουργίας», αφού εκεί εξελίσσεται η παραγωγή νέων άστρων.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία θεωρείται σταθμός για την αστρονομία και είναι η διασημότερη από τις εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες που έχει τραβήξει στα 24 χρόνια λειτουργίας του το Hubble.

Ο Γλάρος

Το νεφέλωμα του Γλάρου βρίσκεται σε απόσταση 3.700 ετών φωτός από τη Γη, ανάμεσα στους αστερισμούς του Μονόκερου και του Μεγάλου Κυνός, και ονομάστηκε έτσι επειδή η εικόνα του θυμίζει το θαλασσοπούλι ενώ πετάει.



Ο Κύκνος

Το νεφέλωμα του Κύκνου, το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως νεφέλωμα Ωμέγα αλλά και ως Messier 17, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5.500 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Τοξότη.

Εχει διάμετρο περίπου 15 έτη φωτός, αλλά το ευρύτερο νέφος διαστρικής ύλης, της οποίας αποτελεί μέρος, έχει διάμετρο περίπου 40 έτη φωτός και μάζα 800 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ηλίου.


tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου