ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Hubble είδε «live» τη γέννηση ενός άστρου

το-hubble-είδε-live-τη-γέννηση-ενός-άστρου-172516

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA συνέλαβε μια σπάνια στιγμή, αυτή της γέννησης ενός άστρου. Το νεογέννητο άστρο που βρίσκεται στο μέσο της εικόνας που βλέπετε εκτοξεύει πίδακες αερίου από τους πόλους του.

Βρίσκεται μέσα στο νέφος του Ωρίωνα Β σε απόσταση 1.350 ετών φωτός από τη Γη.

Τα σύννεφα αερίων λειτουργούν ως κοσμικά μαιευτήρια: αποτελούνται από ψυχρό μοριακό υδρογόνο και μέρος του υλικού που το περιβάλει καταρρέει από τη βαρύτητα για να δημιουργήσει έναν περιστρεφόμενο, επίπεδο δίσκο αερίου και σκόνης.

Σε απώτερο στάδιο πάνω σε αυτό τον δίσκο θα «πήξουν» οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Στο πρώτο, όμως, στάδιο το πρωτοάστρο τρέφεται από τον δίσκο. Αέριο από τον δίσκο το διαβρέχει.

Παράλληλα, υπερβολικά θερμό υλικό διασπείρεται και εκτοξεύεται μακρυά από το άστρο σε αντιδιαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις, κατά μήκος του άξονα περιστροφής του.

Κινούμενοι με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, οι πίδακες συγκρούονται με το αέριο και τη σκόνη που τους περιβάλλει, τα θερμαίνουν και τα απωθούν μακρυά, αφήνοντας έτσι πάνω και κάτω από το νεογέννητο άστρο.

Η σύγκρουση διαμορφώνει μάζες νεφελωμάτων, διαστημικά αντικείμενα γνωστά ως Herbig-Haro (HH). Το αντικείμενο HH που βλέπετε στη φωτογραφία είναι το HH 24.

Όλοι αυτοί οι σχηματισμοί θα ήταν σχεδόν αόρατοι στο φάσμα του ορατού φωτός, αφού το σύννεφο που περιβάλλει τα νεογέννητα άστρα είναι σκοτεινό και αδιαφανές. Το Hubble κατάφερε να κοιτάξει μέσα από αυτά τα αδιαφανή πέπλα χάρη στην υπέρυθρη «όρασή» του.

Οι πίδακες νεογέννητων άστρων θα είναι ιδανικοί στόχοι για τον διάδοχο του Hubble, το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2018.

econews

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου