ΕΛΛΑΔΑ

Ρουπακιώτης: Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή

ρουπακιώτης-τροφοδοτούμε-τη-χρυσή-αυ-99025

Ο Αντ. Ρουπακιώτης έδωσε στην δημοσιότητα το νέο Κώδικα Δικηγόρων

Κατηγορητικά αντίθετος εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με δύο βασικές κυβερνητικές επιλογές, αναφορικά με τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις για τους δικηγόρους, αλλά και την προώθηση αυστηρότερου πλαισίου για την απόκτηση ιθαγένειας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε για να παρουσιάσει το νέο σωφρονιστικό κώδικα αλλά και τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αλλαγή του κώδικα δικηγόρων, ο κ. Ρουπακιώτης ξεκίνησε την επίθεση σε βάρος των δανειστών μας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σκληρούς τους όρους που επέβαλλαν σχετικά με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

«Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των Τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων. Μας πάτησαν στο λαιμό» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

-Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ δωρεές, γονική παροχή κλπ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή.

-Σε ότι αφορά στον πωλητή, η Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο: «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο», είπε ο κ. Ρουπακιώτης εξηγώντας την πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με το capital.gr.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Βγόντζας υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου και αναρωτήθηκε «δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ»;

Επισήμανε δε ότι ο προτεινόμενος κώδικας έχει ως βάση τον αντίστοιχο Γερμανικό Κώδικα Δικηγόρων.

Διαφωνεί και για την ιθαγένεια

Ο κ. Ρουπακιώτης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος και με την εντολή του πρωθυπουργού για νέα νομοθετική ρύθμιση στο θέμα της ιθαγένειας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου Ραγκούση.

«Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώνουμε. Η πολιτεία πρέπει να δει άλλες δυνατότητες στη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Γιατί;

Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν αποδείχτηκε αξιόπιστο. Όσο πιο πίσω πάμε τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργούμε για τη δημοκρατία. Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή», σημείωσε, ενώ σε ερώτηση αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή διαφώνησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πρέπει ένα πρόβλημα να το πολεμάς στη ρίζα.

«Είμαι αντίθετος να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους», είπε

Ο Αντ. Ρουπακιώτης έδωσε στην δημοσιότητα το νέο Κώδικα Δικηγόρων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσία της συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το νέο Κώδικα Δικηγόρων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, ο νέος Κώδικας Δικηγόρων επιφέρει πολλές τομές, όπως είναι ο πανελλήνιος διαγωνισμός (με παράλληλη εξασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων) για την εγγραφή των υποψηφίων δικηγόρων στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, η πλήρης αλλαγή των πειθαρχικών διαδικασιών για τους δικηγόρους, κ.λπ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Κώδικα, ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός και το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου, ενώ η δικηγορία είναι ελεύθερο επάγγελμα και σε αυτό προέχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης του εντολέα προς αυτόν. Η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος δεν συνιστά εμπορική δραστηριότητα.

Ο δικηγόρος μπορεί να είναι Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ομογενής.
Ακόμη, επιτρέπεται η μαθητεία φοιτητών σε δικηγορικά γραφεία και η διάρκεια της άσκησης παραμένει στους 18 μήνες, ενώ η αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων καθορίζεται από τον Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε Δικηγορικού Συλλόγου. Επίσης, συστηματοποιείται η άσκηση των ασκουμένων δικηγόρων στα Διοικητικά και Ποινικά δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τα Ειρηνοδικεία, ενώ μέρος της άσκησης μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράλληλα, αντικαθίσταται πλήρως ο θεσμός των διαγωνισμών υποψηφίων δικηγόρων. Συγκεκριμένα θα διεξάγεται ταυτόχρονα πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός σε όλες τις έδρες των Εφετείων. Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πρακτικά θέματα. Παράλληλα, λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων. Οι ομάδες βαθμολόγησης θα εδρεύουν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα αποτελούνται από ένα πρόεδρο Εφετών ή Εφέτες και δύο δικηγόρους.

Εξάλλου, μια από τις καινοτόμες διατάξεις του νέου Κώδικα είναι ότι η προαγωγή του δικηγόρου θα γίνεται πλέον κάτω από την πλήρωση ουσιαστικών, ποιοτικών προϋποθέσεων, ενώ δικηγόροι που έχουν εκλεγεί βουλευτές ή ευρωβουλευτές δεν επιτρέπονται να αναμειγνύονται σε υποθέσεις ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος του οποίου η ανάληψη της υπεράσπισης μπορεί να θίξει τη φιλοτιμία και τις σταθερές ευαισθησίες της κοινής γνώμης.

Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων προβλέπει ακόμη ότι απαγορεύεται έρευνα και κατάσχεση εγγράφων οπουδήποτε και ανεξάρτητα αν ο δικηγόρος υπερασπίζεται κατηγορούμενο ή πολιτικό ενάγοντα ή οποιοδήποτε διάδικο, ενώ για τον δικηγόρο δεν θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για παραβάσεις πλημμελήματα χαρακτήρα, αλλά και απαγορεύεται η σύλληψη δικηγόρου κατά τη διάρκεια της δίκης.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων, καθορίζονται οι αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων (δικηγόρων Τραπεζών, Ν.Π.Δ.Δ., κ.λπ.), ενώ η θητεία των αιρετών οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων αυξάνεται από τα τρία έτη που είναι σήμερα στα τέσσερα και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων μπορεί να υπηρετήσουν μέχρι δυο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τρεις.

Προβλέπεται ακόμη η αναμόρφωση πλήρως του θεσμού του πειθαρχικού δικαίου, σε «μία αυστηρά δικαιοκρατική βάση», ενώ τα πειθαρχικά συμβούλια θα είναι ανεξάρτητα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων. Τέλος, αναμορφώνεται ο θεσμός της κακοδικίας και η εξάμηνη παραγραφή γίνεται τριετής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου