ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη αυτή την ώρα στο Μαξίμου για τις φωτιές – Έμφαση στα αντιδιαβρωτικά έργα

σύσκεψη-αυτή-την-ώρα-στο-μαξίμου-για-τι-987149

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11:00 το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την άμεση ανάπλαση των καμμένων περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα.

Στη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη σε πρώτη φάση πραγματοποιείται ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ θα δοθεί έμφαση στα άμεσης προτεραιότητας αντιδιαβρωτικά έργα.

Στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών.

syskepsi-4

Μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Μάκη Βορίδη, άλλωστε, βρέθηκε χθες στον Έβρο, όπου το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να μαίνεται, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πάρνηθα και έκανε αυτοψία στις καμμένες περιοχές.

Νέο πρόσωπo στην εξίσωση είναι ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές δεν κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στα Ιωάννινα και δεν συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

syskepsi-2
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μαζί με τον Γιώργο Αμυρά

Ο Γιώργος Αμυράς ο οποίος βρίσκεται στη σύσκεψη, αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να “τρέξουν” οι διαδικασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. Στην πράξη, θα λειτουργεί ως συντονιστής για τις επιτόπιες δράσεις, με πρώτες προτεραιότητες τα αντιδιαβρωτικά έργα και τη δρομολόγηση της αναδάσωσης στα καμμένα, αλλά με διαφορετικά δέντρα από αυτά που κάηκαν.

syskepsi-3

Ενίσχυση των μέσων

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να γίνει και μια συζήτηση για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων δασοπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης, προκειμένου η «πρώτη παρέμβαση» στη φωτιά να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και αποτελεσματική γίνεται. Ήδη, άλλωστε, έχει προαναγγελθεί ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα αποκτήσει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού νέα αεροσκάφη Canadair, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα, μιας και η γραμμή παραγωγής είχε σταματήσει επί μακρόν.

Παράλληλα, στο πακέτο των παρεμβάσεων που βρίσκεται επί τάπητος είναι η προσθήκη στο οπλοστάσιο της Πολιτείας drones για συχνότερες εναέριες περιπολίες, με το σχέδιο ΑΙΓΙΣ να περιλαμβάνει την προμήθεια 100 που θα είναι διαθέσιμα στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. αλλά και για μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων στο κομμάτι της δασοπροστασίας. Η κυβέρνηση, παράλληλα, έχει προαναγγείλει ένα ιδιότυπο παρατηρητήριο για τους φορείς της αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αποτυπώνει πόσα χρήματα άντλησαν από τα κρατικά ταμεία για δράσεις πρόληψης πριν την αντιπυρική περίοδο και τι έκαναν στην πράξη, αυξάνοντας ουσιαστικά τη λογοδοσία. Οι δήμοι, παράλληλα, όπως και οι ιδιώτες θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα, όπως ανέφερε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα φέρει στη Βουλή τις διατάξεις, με τις οποίες ακόμα και όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα θα εκτίουν μέρος της ποινής τους στη φυλακή, κάτι που αφορά σε μεγάλο βαθμό πολλούς που καταδικάζονται για εμπρησμό, ενώ αυξάνεται και το διοικητική πρόστιμο για όσους βάζουν φωτιές εξ αμελείας, ανάλογα και με την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μπει φρένο και στις αλλεπάλληλες αναβολές σχετικών δικών που, ειδικά σε περιπτώσεις πλημμελημάτων, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και παραγραφή αδικημάτων.

Ένα πρώτο στίγμα για τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας. Οι περισσότερες ανακοινώσεις, πάντως, μαζί με μια σειρά άλλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν από το βήμα της ΔΕΘ, το μεθεπόμενο Σάββατο.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου