ΕΛΛΑΔΑ

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες»

αρχηγός-πυροσβεστικής-στα-32-χρόνια-υπ-985393

Το προσωπικό δίνει έναν τεράστιο αγώνα με αυτοθυσία ξεπερνώντας φυσικά και ψυχικά όρια, υπογράμμισε ο κ. Πουρναράς

«Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Αυτό επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Όπως είπε ο κ. Πουρναράς οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μια εξαιρετική δριμύτητα ακόμη και το βράδυ που περίμεναν να μειωθούν οι εντάσεις των ανέμων, αυτοί έφταναν τα 6-7 μποφόρ και οι ριπές τα 8 μποφόρ.

«Καταλαβαίνετε ότι ακόμα και το βράδυ, που άλλες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι πυρκαγιές αντιμετωπίσιμες, τώρα γίνονται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά μπορεί και διεθνώς που οι πυροσβέστες επιχειρούν ακόμη και το βράδυ. Το προσωπικό δίνει έναν τεράστιο αγώνα με αυτοθυσία ξεπερνώντας φυσικά και ψυχικά όρια», υπογράμμισε ο κ. Πουρναράς.

Όπως είπε, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα το σύνολο του Πυροσβεστικού Προσωπικού επιχειρεί στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά και επισήμανε ότι το σύνολο του προσωπικού είναι σε γενική επιφυλακή. «Καθημερινά από την αρχή της περιόδου είχαμε από 50-60 εκδηλώσεις πυρκαγιών. Κι αυτές αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών δυστυχώς οι συνθήκες άλλαξαν. Αυτή η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος με την επέλευση των δυνατών ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», σημείωσε ο κ. Πουρναράς και υπογράμμισε ότι οι συνθήκες είναι ακραίες.

Στη συνέχεια ο κ. Πουρναράς αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Μονή Κλειστών Φυλής χθες. «Για παράδειγμα η χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Μονή Κλειστών και τώρα είναι στην Πάρνηθα, εκδηλώθηκε στις 11:56. Στα πρώτα 5 λεπτά δηλαδή 12:01 βρισκόταν πάνω από την πυρκαγιά εναέριο μέσο το οποίο επιχειρούσε στον Ασπρόπυργο και μετά από 2 λεπτά αλλά 4 εναέρια μέσα ήταν πάνω από την πυρκαγιά. Παρόλα αυτά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις. Καταλαβαίνετε για τι ακραίες συνθήκες μιλάμε και με ποια δριμύτητα πλέον εξαπλώνονται όλες οι πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Υπάρχουν αναφορές και στη Ρόδο και στον Έβρο που οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες 50 και 100 και 200 μέτρων. Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Πάρα πολύ δύσκολες. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας και ο αγώνας θα συνεχιστεί».

«Στην Αλεξανδρούπολη Έβρου 1.560 αστυνομικοί συνέδραμαν στην προληπτική απομάκρυνση 14.316 κατοίκων»

Στη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών του τελευταίου χρονικού διαστήματος αναφέρθηκε ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, υποστράτηγος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών.

Ειδικότερα όπως είπε, στην Αλεξανδρούπολη Έβρου 1.560 αστυνομικοί συνέδραμαν στην προληπτική απομάκρυνση 14.316 κατοίκων 33 οικισμών και σε 76 απεγκλωβισμούς ζώων. Στη Δυτική Αττική, 744 αστυνομικοί, συνέδραμαν σε 188 απεγκλωβισμούς ατόμων και 100 ζώων καθώς και στην προληπτική απομάκρυνση κατοίκων 6 οικισμών.

Παράλληλα, όπως τόνισε, από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων σε οικίες.

«Το προσωπικό της ΕΛΑΣ, ενεργώντας από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα με το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων να συνδράμουν στον Έβρο και στην Αττική. Ειδικότερα παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας μέσω της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία με το 112 και με συνεχή παρουσία εκπροσώπου της ΕΛΑΣ στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και υπογράμμισε: «Η ΕΛΑΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς και στο έργο των προανακριτικών αρχών για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου