ΕΛΛΑΔΑ

Γόρδιος δεσμός το «πακέτο Χατζηγάκη» με τις παράνομες ενισχύσεις

γόρδιος-δεσμός-το-πακέτο-χατζηγάκη-97666

Το γρίφο του «πακέτου Χατζηγάκη» προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση. Δηλαδή πώς οι αγρότες θα επιστρέψουν τις παράνομες οικονομικές ενισχύσεις 387,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν δοθεί την περίοδο 2008 – 2009, χωρίς όμως να τις …επιστρέψουν.

Για την ώρα, η κυβέρνηση απλώς κερδίζει χρόνο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνης, σε άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελλάδα κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή αίτηση αναστολής κατά της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που ορίζει ότι οι έλληνες αγρότες πρέπει να επιστρέψουν εντόκως τις ασυμβίβαστες επιδοτήσεις που είχαν δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν και τα ασφαλιστικά μέτρα ώστε να παγώσει η εφαρμογή της απόφασης.

Όπως είπε ο υπουργός, «θεωρώ δύσκολο να δώσουν πίσω τα χρήματα οι αγρότες», προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποια από αυτά να δικαιολογηθούν από το πακέτο de minimis, δηλαδή των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, που για την Ελλάδα φτάνουν ετησίως περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις προκειμένου να μην κληθούν οι αγρότες που έλαβαν τις παράνομες ενισχύσεις να τις επιστρέψουν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, «θα μπορούσαμε να “ροκανίζουμε” για κάποια χρόνια τις ενισχύσεις του de minimis». Έτσι όμως το «πακέτο Χατζηγάκη» θα κληθεί να το πληρώσει όλος ο αγροτικός κόσμος της χώρας και όχι μόνο όσοι είχαν λάβει τις παράνομες ενισχύσεις.

Μια άλλη λύση θα ήταν μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με δαπάνες αντίστοιχες με το πακέτο Χατζηγάκη. «Με αυτόν τον τρόπο, ό,τι έχουν να λαμβάνουν από το πρόγραμμα οι αγρότες θα το δίνουν πίσω. Μία-η-άλλη δηλαδή», λέει χαρακτηριστικά υψηλό στέλεχος του υπουργείου, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι οι λύσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Γι’ αυτό και το θέμα πλέον χειρίζεται το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Οικονομικοί έλεγχοι στις αγροτικές οργανώσεις

Όσον αφορά τα πορίσματα του οικονομικού εισαγγελέα για τον διαχειριστικό έλεγχο στις χρηματοδοτήσεις που ελάμβαναν από τον ΕΛΓΑ οι Αγροτικές Οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ο κ. Καρασμάνης πέταξε το μπαλάκι στον αναπληρωτή υπουργό κ. Πάρη Κουκουλόπουλο, αναφέροντας ότι εκείνος χειρίζεται το θέμα και αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις περίπου 3.000 σελίδες των πορισμάτων δεν είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά (τα πιο σοβαρά στοιχεία αφορούν τη ΣΗΔΑΣΕ). Ωστόσο, στις 15 Οκτωβρίου το υπουργείο θα πάει τα πορίσματα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και θα υιοθετήσει ό,τι συμφωνηθεί στη Βουλή.

Άνοιγμα σε Κίνα, Ινδία και Σαουδική Αραβία

Αποτέλεσμα φαίνεται ότι έχουν οι προσπάθειες για άνοιγμα νέων εναλλακτικών αγορών, στις οποίες θα διοχετευθούν ελληνικά προϊόντα, τα οποία λόγω του ρωσικού εμπάργκο κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήδη βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαδικασίες για εξαγωγή ακτινιδίων στην Κίνα, ενώ ώριμη δείχνει και η αγορά της Ινδίας.

Παράλληλα, σε συζητήσεις βρίσκονται στελέχη του υπουργείου και με τις αρμόδιες αρχές της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πριν από τον πόλεμο στον Κόλπο, το 1991, ήταν η χώρα που εισήγε τις μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικού ροδάκινου.
Εφόσον τελικά κλειστούν οι συμφωνίες, η αποστολή των φρούτων θα γίνεται με πλοία, χωρίς να αποκλείονται σε ορισμένες περιπτώσεις και οι αεροπορικές αποστολές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, και στις δύο περιπτώσεις οι κανόνες είναι διαφορετικοί και πιο αυστηροί από ό,τι στις μεταφορές με φορτηγά και απαιτείται σαφώς καλύτερη οργάνωση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου