ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός ως την Παρασκευή – Ανακάμπτουν τα έσοδα

στη-βουλή-ο-προϋπολογισμός-ως-την-παρα-9750

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2014 (έναντι στόχου 1,5%) και 3% του ΑΕΠ το 2015 προβλέπει το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 που θα κατατεθεί ως την Παρασκευή στη Βουλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη στα χέρια του στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα ανακάμπτουν το πρώτο μισό του Νοεμβρίου.

Ωστόσο η τρόικα παραμένει απρόθυμη να επιστρέψει στην Αθήνα και ολα δείχνουν ότι το ζήτημα περνάει από το τεχνικό στο πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στη σύνοδο του G20 στην Αυστραλία ανάμεσα στους ευρωπαίους και τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε «τεχνικό» επίπεδο η τριμερής εξακολουθεί να έχει ενστάσεις για τις 100 δόσεις καθώς θέλει επιπλέον περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και περιορισμό των δόσεων σε 72. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να πιέζει για παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με αυξομειώσεις μισθών.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας «πόλεμος νεύρων» πριν τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που έρχονται. «Αν πάει σε τεχνικό επίπεδο η απάντηση της τρόικας στο αίτημα της Αθήνας να επιστρέψει θα είναι αρνητική, όμως αν υπάρξει τηλεφώνημα από τους πολιτικούς προϊσταμένους της τότε θα έρθουν ως το τέλος της βδομάδας» λέει διπλωματική πηγή με πολύ καλή γνώση της ανταλλαγής email και τηλεφωνημάτων με την τρόικα.

Στην Αθήνα η καλή πορεία των δημοσιονομικών και τα ευχάριστα νέα για το ΑΕΠ είναι τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.Τα πρώτα στοιχεία του Νοεμβρίου που δείχνουν τάση ανατροπής της υστέρησης φορολογικών εσόδων που καταγράφηκε ως το τέλος Οκτωβρίου. Ρυθμιστής για την υπέρβαση του μνημονιακού στόχου (1,5% του ΑΕΠ το 2014) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι βέβαια ο ΕΝΦΙΑ.

Η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται στο γεγονός ότι τα έσοδα κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου είναι υψηλότερα κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αλλά και στους υπολογισμούς ότι το κράτος θα εισπράξει περισσότερα από τον ΕΝΦΙΑ ως την 31η Δεκεμβρίου από όσα υπολόγιζε αρχικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο πήχης με βάση τη νέα κατανομή των δόσεων είναι να μπουν στα ταμεία 1,77 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων ως το τέλος του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι εισπράξεις ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ κι έτσι είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεπεραστούν τα 1,77 δισ. ευρώ ως την 31η Δεκεμβρίου.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η «τρύπα» στα έσοδα που έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου προκύπτει σε σύγκριση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου για πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014, δηλαδή πολύ πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ που «ζητάει» η τρόικα και είναι υποχρεωμένη να πετύχει η Ελλάδα.

ΔΕΚΟ και ΟΤΑ

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας «πόλεμος νεύρων» σε επίπεδο τεχνικών διαβουλεύσεων πριν τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που έρχονται.

«Αν πάει σε τεχνικό επίπεδο η απάντηση θα είναι αρνητική, όμως αν υπάρξει τηλεφώνημα από τους πολιτικούς προϊσταμένους τότε θα έρθουν την άλλη βδομάδα» λέει διπλωματική πηγή με πολύ καλή γνώση των όσων ελέχθησαν.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα αποκρούσει τις πιέσεις της τρόικας για νέα μέτρα το 2015 οι οποίες στηρίζονται σε υπολογισμούς για δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. ευρώ το 2015 και τους οποίους απορρίπτει η Αθήνα. Οι όποιες παρεμβάσεις φαίνεται ότι θα περιοριστούν στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον… ανομολόγητος πόθος της ελληνικής πλευράς είναι να κατέβει στο 2,5% του ΑΕΠ (από 3%) ο επίσημος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 κάτι που δεν αποκλείουν σε ιδιωτικές επαφές τα πιο «πολιτικά» στελέχη της τρόικας. Αν επιτευχθεί συμφωνία θα μιλάμε για τη πρώτη χαλάρωση της λιτότητας στη μετά-μνημόνιο εποχή.

Σημαντική ανάσα πρόσφεραν στην κυβέρνηση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ η οποία εντόπισε την Παρασκευή τα πρώτα «σημάδια ζωής» για την ελληνική οικονομία ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ έτρεξε με θετικό ρυθμό 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, ενώ στο τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας έφθασε στο 1,4%.

Τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε θετικό έδαφος καθιστούν βέβαιη την επιβεβαίωση της πρόβλεψης για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 και αφαιρούν επιχειρήματα από όσους (σε ΕΕ και ΔΝΤ) ήθελαν να αλλάξει -εξαιτίας του επιδεινούμενου εξωτερικού περιβάλλοντος- η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 η οποία παραμένει στο φιλόδοξο 2,9% του ΑΕΠ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου