ΕΛΛΑΔΑ

Κυβερνητικό μέτωπο κατά των απολύσεων

κυβερνητικό-μέτωπο-κατά-των-απολύσεω-9740

Με το αρραγές μέτωπο υπέρ της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο συγκροτούν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα κερδίσουν τη σκληρή διελκυστίνδα με την τρόικα που επιμένει σε δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα δεχθεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών της χώρας, οι οποίοι σήμερα συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα επιχειρήσει να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη να χαλαρώσουν οι όροι του προγράμματος που εντείνουν την ύφεση και προκαλούν κοινωνική αναταραχή.

Στο πλαίσιο αυτό θα τους καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες απολύσεις υπαλλήλων, κάτι για το οποίο, άλλωστε, ανάλογη θέση διατυπώνουν και οι επικεφαλής των άλλων δύο κυβερνητικών κομμάτων κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους.

Στην κυβέρνηση επιχειρηματολογούν ότι ένα ενδεχόμενο κύμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων θα πυροδοτήσει αναταραχή και θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής αποσταθεροποίησης που θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το σχέδιο για δραστικό περιορισμό των δομών του κράτους που κατήρτισε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για το οποίο ενημέρωσε τις προηγούμενες ημέρες τους εκπροσώπους της τρόικας ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης, είναι, σε συνδυασμό με την κινητικότητα (μετατάξεις υπεράριθμων υπαλλήλων σε υπηρεσίες που έχουν διαπιστωμένα κενά), επαρκή μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί.

Μέσω του προγράμματος της κινητικότητας, στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν φέτος περί τους 25.000 υπαλλήλους, αλλά και της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων που προβλέπεται να γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα οδηγηθούν στην έξοδο και μαζί με όσους έχουν παραπεμφθεί για βαριά παραπτώματα (επίορκοι, κλπ.) στα πειθαρχικά συμβούλια, που αναμένεται να λειτουργήσουν εντατικά το προσεχές διάστημα, θα καλύψουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά της κινητικότητας

Την κατάσταση, πάντως, περιπλέκει η πρώτη προσφυγή που έγινε από υπάλληλο του υπουργείου Άμυνας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας της κινητικότητας, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της τρόικας ότι το μέτρο είναι πιθανό να αποδειχθεί ατελέσφορο, όπως συνέβη στο παρελθόν με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας που κατέληξε σε «φιάσκο».

Στην προσφυγή της, μεταξύ άλλων, η υπάλληλος υποστηρίζει ότι η διαδικασία της κινητικότητας είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας αλλά και στο άρθρο 103 που αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους. Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι τα κριτήρια επιλογής που θεσπίστηκαν με την απόφαση του κ. Μανιτάκη ότι δεν είναι σε συνάρτηση με τον τρόπο πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναφέρει ακόμη ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ για τον κλάδο «Διοικητικού – Οικονομικού» των δημοσίων υπαλλήλων εισάγει ρητή εξαίρεση για όσους προσλήφθηκαν με διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου